Готварската сол е лесноразтворима във вода и бързо се резорбира в организма. Бъбречната функция на кърмачето е незряла и изхвърлянето на натрия, фосфора, азота и другите токсични вещества, съдържащи се в готварската сол, е ограничено. Това води до рискове от отравяне.


Ако с храната бебето случайно приеме повече готварска сол, нивото на натрия в кръвта му бързо се повишава. Това предизвиква извличане на вода от клетките и обезводняване, което води до тежки нарушения на обменните процеси в детския организъм.

Описани са дори смъртни случаи при кърмачета, когато към млякото им вместо захар майката погрешно е добавила лъжичка сол. От това настъпват внезапно покачване на телесната температура, повръщане, отпадналост, неспокойство, мускулни трепкания до гърчове и смущения в дишането.
За да се избегнат подобни фатални грешки, много важно е, преди да дадете храната на бебето, да я опитвате – капнете няколко капки върху обратната страна на китката (така ще проверите и дали температурата е подходяща)!

Добре е да знаете, че нуждите на кърмачето от сол напълно се задоволяват чрез майчиното мляко, а кравето мляко, зеленчуците и всички други храни, с които се захранва детето, съдържат 4–5 пъти повече сол от кърмата. Затова не е нужно да добавяте сол към кашите и пюретата. Максималното количество сол, което кърмачето може да понесе, без това да доведе до обменни нарушения, е само 0.25 г сол на 100 г храна.
Сиренето, което се продава, съдържа твърде много сол. Задължително го изкисвайте, когато го използвате за бебешката попара.
Към края на първата година бъбречната функция на детето достига известна зрялост и след това няма рискове от отравяне със сол. Въпреки това избягвайте солените храни в детското меню, защото те предразполагат към хипертония в по-късна възраст. От вас зависи дали детето ще развие предпочитание към “бялата отрова”, когато премине на обща храна. Помогнете му да не се привързва към нея.