Идва зима и зачестяват простудните заболявания. През този сезон детският организъм е особено уязвим и атакуван от инфекции.
Имунната система и терморегулацията на кърмачетата и на малките деца все още са незрели. Затова те често боледуват от инфекции на горните дихателни пътища. Най-лесният и правилен път да подпомогнете имунната система на бебето и на малчугана е като им осигурите здравословно меню.Какво включва то?
Преди всичко съобразявайте храната на детето с неговата възраст. Това е правило № 1. Следващото по важност правило е менюто да е разнообразно. Задължително всеки ден в него трябва да има по нещо от петте главни хранителни групи:
 плодове и зеленчуци;
 хляб, зърнени храни, ориз, макаронени изделия;
 мляко, млечни продукти, сирене;
 месо, птици, риба, яйца;
 бобови храни, ядки.

Основните източници на витамини и минерали са
плодовете и зеленчуците
През зимния сезон особено нужни са антиоксидантите – витамините С, А, Е, фолиевата киселина и редица минерали – селен, цинк, желязо. В този сезон те укрепват организма, повишават съпротивителните му сили, стимулират обмяната на веществата. Ще осигурите антиоксиданти в менюто на детето, като му предлагате моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове.

Вече и през зимата на пазара се предлагат много и разнообразни плодове и пресни зеленчуци. Има обаче
шампион по витамини – зелето
Добре е да осигурите „запаси“ от него – да го купите от сигурен производител и да го съхранявате в проветриво и сухо помещение. Зелето е особено богато на витамин С, а зелените му външни листа –  на провитамин А и на минерални соли, които са изключително важни за организма. Имайте предвид, че червеното зеле е по-богато от бялото на витамин С. Цветното зеле (карфиолът) съдържа пълноценни белтъчини, минерални соли и витамини. Може да го предлагате на детето като крем-супа, задушено с масло, сварено за салата или залято със сос бешамел и др.
Не много използван в детската кухня, но изключително полезен е празът. Добре е да запомните, че витамините и минералните соли в него са в по-голямо количество в зелените листа по повърхността му. Използвайте го в супи, салати. Заменяйте лука в ястията с него.
Морковите също могат да се купуват през цялата зима и не е нужно да се запасявате. Все пак добре е да са био – не е трудно да ги намерите, тъй като вече се предлагат в по-големите магазини.

Не пренебрегвайте и замразените зеленчуци и плодове, защото и те са много полезни. Важно обаче е бързо да ги размразявате и веднага да ги готвите, а не постепенно да ги загрявате.

На детето след 6-ия месец предлагайте плодовете и зеленчуците под формата на прясно изцеден сок, а на по-голямото – в различни плодово-зеленчукови пюрета.
Задължителни за детското меню са и 
хлябът и зърнените храни
Най-подходящи са житните, оризовите, царевичните, овесените продукти. Предпочитайте пълнозърнестите.
За да стимулирате физическото и нервно-психичното развитие на малчугана, предлагайте му и храни, богати на белтъчини. За малките деца
месото да е
нетлъсто – телешко, пилешко, заешко
Навременното включване в менюто на месо и на жълтък предпазва детето от желязодефицитна анемия. Тя може да се прояви още около шестмесечната възраст, тъй като тогава запасите от желязо в кърмата на майката вече се изчерпват.
Изключително полезна за имунната система е консумацията на
риба и рибни продукти
Те може да са пресни или замразени, но по правилата. Включвайте ги в менюто на малчугана и го приучвайте да ги яде въпреки специфичния им вкус. Това е полезен урок за цял живот...

„9 месеца“