Преди да се появи на белия свят Моли е едно малко ембрионче, замразено през октомври 1992 година – само 18 месеца преди нейната майка Тина (29-годишна в момента) да се роди през април 1991 г.

Вярно е, че медицината е изключително напреднала, но това всъщност до голяма степен може да бъде наречено и „чудо“. Точно така майката описва своята дъщеря, която в момента е рекордьор по отношение на най-дълго замразен ембрион, довел до бременност и раждане. Още по-интересен е фактът, че преди нея този рекорд е държала сестра ѝ Емма, която изплаква извън утробата на майка си ,през ноември 2017-та след 24 години в „замръзналото кралство“.

Ембрионите са били замразени по едно и също време и са генетични сестри. Мъниците са прекарали три години в Националният дарителски център за ембриони, християнска организация с идеална цел в Ноксвил, която съхранява замразени ембриони, останали неизползвани и дарени от хора, преминали процедура по инвитро оплождане. След това, за щастие, са намерили нов дом - в матката на Тина. Семейството опитва да зачене в продължение на 5 годни преди да потърси за съдействие дарителския център.

По време на трансфера Тина разбира, че ембрионът е замразен от 24 години (бебе Емма) и пита репродуктивния специалист: „Какво означава това“, а той отговаря „ Може да се окаже световен рекорд“. След години двойката решава да зарадва с братче или сестричка дъщеря си и така, без да се колебаят родителите решават да трансферират другия ембрион, който е бил на същите донори като първия.

Раждането на Моли е доказателство, че един замразен ембрион би могъл да оцелее дори над 27 години.

Любопитно

Свое „ледено бебе” през пролетта на 2010 г. очаква и небезизвестната Селин Дион. Преди месеци 41-годишната изпълнителка обяви радостната вест, че е бременна с второто си дете, което е от замразен преди 8 години ембрион. 

При хормоналната стимулация на яйчниците на жените, предхождаща ин витро оплождането, остават повече яйцеклетки, които се оплождат и стават ембриони. Те се замразяват и ако ин витро опитът се окаже неуспешен, двойката има шанс да размрази ембриони и да пробва пак.