Да или Не?! Въпреки че проучванията относно, влиянието на боята за коса върху плода са малко, експертите по-скоро защитават тезата, че боите за коса са безопасни за бебето и бременните жени нямат основания за притеснение. Въпреки това, не се се учудвай, ако твоят лекар те посъветва по време на бременността да ограничиш боядисването на косата си. Боята се абсорбира през кожата на скалпа и оттам попада в тялото. Повечето лекари съветват през първия триместър да не се боядисва косата, препоръчително е, ако е жената настоява, да се поднови  едва през втория и третия триместър.\

ГЛАСУВАЙТE ЗА " 9 МЕСЕЦА" ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА ТУК

Съвети от експерти

  • Заложете на натурална боя, без вреден състав. Помещението трябва да бъде добре проветрено, за да вдишвате по-малко изпарения. Ако сама боядисвате косата си, ползвайте ръкавици.
  • Преди да боядисате косата си, нанесете дълбоко подхранваща маска и не я отмивай.
  • Когато избирате цвят на косата си, подберете един тон по-тъмен или по-светъл нюанс от естествения цвят на косата.
  • След пет последователни измивания с подходящ шампоан за дълбоко подхранване и съхранение на цвета ще зарадвате боядисаната си коса. Не пропускайте подхранващата маска, сложете найлонова шапка за баня, увийте косата с топла кърпа и вземете любима книга за следващите 20 минути.
  • Ако боядисвате косата си във фризьорски салон, избирайте или ранен час – началото на работното време, или възможно най-ненатоварения ден от седмицата – тогава концентрацията на изпарения от бои е най-малка.
  • Ако искате да промените цвета на косата си, не е задължително да я боядисвате цялата. Можете да направите красиво преливане на няколко нюанса, дори без да засягате корените – намерете опитен колорист за тази цел/
  • Ако преди бременността сте боядисвали по-често косата си, все пак през 9-те месеца няма да е зле да намалите леко темпото. Използвайте бои, които съдържат по-малко (или не съдържат) амоняк и перхидрол.
  • Ако страдате от някакъв вид увреждане на скалпа, причинено от отворена рана или кожно заболяване, избягвай да боядисваш косата си.

Как да запазим цвета на косата по-дълго време след боядисване?

  • Спрейовете за коса без отмиване играят двойна роля – да защитават новия цвят и да защитават косата при сушене със сешоари защита от UV лъчи през лятото. Ако стоите по-дълго време на слънце, препоръчваме да носите шапка или да използвате продукти за коса с UV защита.

Текст: Milenita May