В първите месеци след раждането е много вероятно бебето ви да има чувствителна кожа, особено в онази деликатна област - под памперса. Много често се случва бебето да излезне от родилния дом със зачервено дупе, но това не означава, че не е получило нужните грижи, а просто подсказва, че кожата му е по-чувствителна и се нуждае от специална грижа. 

Какво представлява подсичането?

Най-обикновенната форма на подсичане представлява група малки червени пъпчици и участъци от зачервена грапава на пипане кожа. Някои от пъпчиците могат да образуват бели връхчета. Ако не обърнете внимание, подсичането може да се влоши и да се появят разранени места по кожата. Основната причина за подсичането при бебетата е задържането на влага и топлина, което благоприятства растежа на различни микроорганизми. Подсичането се предизвиква най-често от урината или изпражненията на вашия мъник. Някои деца са по-склонни към подсичане, ако имат хранителни алергии. Изпражненията по време на диария понякога предизвикват болезнен изрив около ануса.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За да избегнете по-нанатъшни проблеми е необходимо веднага да смените памперса на вашето бебе, да измиете дупето и да го намажете с крем на цинкова основа. 

Давайте повече вода на детето - това ще направи урината по-малко концентрирана. Не давайте сокове, тъй като те могат да направят урината по-дразнеща.

Ако подсичането е малко и бързо минава, не е обходимо специално лечение. Когато сменяте памперса, намазвайте кожата на бебето с предпазен мехлем. Мехлемчетата на цинкова основа дълго време остават по кожата на вашето мъниче, след като сте го намазали. Не използвайте често мокри кърпички, а само при първа необходимост, особено такива, съдържащи алкохол или пропилен гликол! Те могат допълнително да раздразнят кожата на бебчето ви и да разнесат бактерии и върху здравата кожа. Не слагайте памперса прекалено плътно, а по възможност оставяйте малко разстояние между него и кожата.

Ако подсичането продължи няколко дни или се влоши, незабавно се консултирайте с лекар, който ще ви насочи към следващите мерки, вероятно ще предложи да намажете бебето с антисептичен медикамент. При тежко подсичане и особено ако има пъпчици с бяло връхче, е подходящо да се правят вани с отвара от лайка, смрадлика или мащерка. Тези билки са известни със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Добре ще бъде, ако оставите за по-дълго време вашия мъник без памперс, за да може да диша кожата на засегнатите места. Излагането на въздух е най-сигурният начин за лекуване на тежко подсичане. Ако е необходимо, може да сменяте памперса по-често. 

ДЕЛИКАТНА КОЖА - ДЕЛИКАТНИ ГРИЖИ

Какъв крем против подсичане да изберете?

В магазините се предлага изключително разнообразие на кремчета, бебешки масла и лосиони, което доста често може да ви обърка. Кремът против подсичане не трябва да съдържа изкуствени аромати, тъй като може да предизвика алергични реакции. 

От изключително значение е кремът да бъде без оцветители, защото те могат да бъдат доста силен алерген при децата, ето защо трябва да се избягват.

Когато купувате душ-гел и крем против подсичане е добре те да бъдат от една и съща серия или поне на един и същ производител. Продуктите от една и съща серия имат аналогични съставки, които не влизат в реакция една с друга. Така се намалява вероятността от поява на раздразнения и алергии.

Никога не използвайте продукти за възрастни, които често съдържат силни препарати, аромати, оцветители и други химически вещества, както и продукти или кремове, съдържащи камфор, фенол, борна киселина, метил салицилат, бензоинова тинктура, освен ако изрично не са предписани от педиатър. 

Текст: Milenita May

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram