Някои бащи са израснали с мисълта, че грижите за децата са изцяло женска работа. Но мъжът може да бъде нежен баща, без да губи своето мъжко достойнство. Духовната близост и силната връзка между бащата и децата са от жизнено значение за формирането на техния характер, още от утробата. Ето защо той трябва да влезе в ролята си на истински баща от самото зачеване.

Недоносено бебе се роди по време на полет

Макар и да не носят плода в тялото си, бащите също минават през различни емоционални етапи и също са в трепетно очакване. Затова не се съсредоточавайте само върху себе си, а намерете време да се замислите и за чувствата на бъдещия татко.

Нормално е през деветте месеца бременната да е обект на внимание, но все пак не бива да се забравя, че и бащите преминават през период на сериозни промени. Докато при жената те са лесно забележими, защото са и физически, при мъжете промените стават предимно на психично ниво и често остават скрити за околните.

Съвсем естествено е основното, което бащите изпитват по време на месеците очакване, да е притеснението. Изследванията показват, че това чувство понякога дори измества радостта и вълнението. Истината е, че мъжете се притесняват много повече, отколкото жените за всичко, свързано с бременността. Най-вече ги стряска това, че се чувстват не на мястото си в тази чисто женска територия, както и фактът, че са оставили основната роля в ръцете на някой друг. Много от лекарите съветват бременните да водят с тях бъдещите татковци на консултациите. Така те ще се чувстват по-съпричастни към процеса, а и при евентуални тревоги, ще могат сами да попитат специалиста за разяснение.

Важно е бащите да пеят, да говорят, с бебето докато то е още в корема на майката

Много мъже признават, че изпитват ревност по време на бременността на своята партньорка - ревност от това, че цялото внимание е насочено към нея, че всички се съобразяват с нейните желания и най-вече - че всички говорят как тя очаква дете, как тя е бременна, като съвсем изключват, че и бащата има основна роля. Важно е майката да си даде сметка за чувствата на съпруга си и да му помогне максимално да е приобщен към всички изживявания през периода на очакване. Взаимното ходене на курсове за бъдещи родители, гледането на филми за бременността, обикалянето по детските магазини - дори и привидно мъжът да се преструва, че тези неща го отегчават, истината е, че те му помагат по-плавно да направи прехода между досегашния си начин на живот и това, което предстои. Много важно е бащите да говорят, да пеят, да общуват с бебето докато то е още в корема на майката. На жената й е много по-лесно да възприеме това същество като личност, защото го усеща, вижда, че то реагира различно при различни нейни действия и много по-естествено се привързва към него. За бащата този процес е малко по-абстрактен и мъжът трябва да бъде насърчаван да създаде контакт с детето си преди раждането.

Кога бебето започва ясно да разпознава мама?

Бащи, споделяйте чувствата си!

Дори и да почака само пет минути пред кабинета на акушер-гинеколога, бременната веднага ще завърже разговор с другите чакащи. "В кой месец сте?", "Момиче или момче", "Как ви се отразява бременността?" са въпроси, които веднага стопяват леда между две непознати. При мъжете обаче нещата не стоят така. Те трудно намират общ език на тази тема с непознати, дори и с такива в същото положение. Някак не върви да питат непознат "А вие все още правите ли секс?". Какво остава тогава да споделят с други мъже, които дори не са на тази вълна. Всяка бременна жена е обект на интерес от приятелки и колежки и дори и да прекалява с многото подробни обяснения за плода и множеството изследвания, всички я изслушват. Мъжете обаче не обичат да досаждат на приятелите си и често, ако си позволят да споделят медицински подробности около бременността на партньорката си, бързо стават изолирани от собствената си приятелска компания. А истината е, че те също имат нужда да споделят. Затова най-добрият вариант е просто да намерят подходящите хора, с които да го правят. Колегите може и да не са добър избор, но винаги могат да разчитат на познат, който също очаква дете, на някой много близък приятел, който дори и да му е досадно, поне ще ги изслуша или да потърся разбиране и да поговори с жена си.

Формите на бременната също са привлекателни!

Основна грешка при двойките по време на бременността е липсата на интимност. Това отдалечава партньорите помежду им и всяка една страна се чувства игнорирана и незабелязана.Това чувство се поражда най-често при бащата. Прекалената фиксация от страна на майката към бъдещото дете често води до паралелна връзка при бащата, дори и до раздяла.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Мъжете се сблъскват с истински проблем що се отнася до секса по време на бременността. Преди всичко им е трудно да комбинират образа на сексуален обект с образа на жената, която носи тяхното дете. По този въпрос бащите се делят на две основни групи - тези, които не искат да се отказват от секса и основният им страх е свързан с липсата на желание у бременната; и тези, които за свое собствено учудване осъзнават, че самите те губят желание да правят секс с партньорката си.

Първата група с изненада открива, че налетите форми на партньорките, са много привлекателни, но притеснителна е нейната апатия към секса. Те треперят от ужас бременността да не наруши сексуалният им живот и при всеки отказ от партньорката изпадат в паника, че нещата са се променили трайно в отрицателна посока.

Другата група се сблъсква с ужаса от собствената си незаинтересованост към интимни отношения. Причините за охлаждане на либидото на мъжа са многобройни. Въпреки че жените си мислят, че основната е свързана с тяхното напълняване, истината е, че притесненията на мъжете са свързани предимно с това да не невредят на плода, както и странното усещане, че бебето разбира какво става.

Важно е партньорите да говорят за своите чувства и желания и открито да споделят причините за липсата на желание. Сексуалният живот неизменно се променя по време на бременността, но при спазване на съветите за безопасност, двамата могат да открият нови по-романтични измерения на правенето на любов.

факт: И татковците напълняват

Британско изследване доказва, че и бащите пълнеят, докато очакват децата си. Според него татковците качват средно по шест килограма за деветте месеца. 25% от участниците в изследването споделят, че са консумирали по-големи порции и по начесто, за да могат партньорките им да не се чувстват гузни, когато правят същото. Други признават, че съпругите им са си позволявали да купуват за вкъщи доста вредни храни, на които те просто не са могли да устоят. Интересното е обаче, че само една трета от участвалите в изследването след раждането са се включили в диетата за отслабване на партньорките си.

Текст: Драгомира Иванова