Д-р Марияна Свещникова, предиатър, ни въведе в разнообразния свят на първите 12 месеца с новороденото бебе у дома. Посланието не беше „Очаквайте неочакваното“, а напротив – за всеки проблем си има решение.

Разгледахме някои основни акценти, свързани с теглото на бебето, както и състоянията, които е възможно да се появяват, като например: пикочо-киселинен инфаркт, олигурия, дефекация до 24-ти час от раждането, физиологично спадане на тегло и др. Не подминахме и половата криза (адапционен синдром).

Разбира се, коментирахме появата на физиологичната жълтеница и представихме опции за действие с помощта на хомеопатията. Плавно се прехвърлихме към подсичането и научихме не само как да облекчим състоянието, но и как да предотвратим появата му.

Абонирайте се за YouTube канала на списание „9 месеца“, за да научавате за новите лекции

Нерядко майката се среща с хиперлактацията и мастита – спокойно дами, лекцията дава отговори на всички въпроси относно тези предизвикателства.

Досещате се, че коликите също бяха удостоени със специално внимание от страна на д-р Свещникова. Причини, предпоставки, мерки – имаме ясна стратегия по всяка точка.

Първите зъбки са безсънни нощи и за мама, и за бебе. Двата предни долни зъба обикновено се появяват първи. Кои обаче са симптомите за пробиването на зъбките? Да, разказваме и за тях. Успявайки да облекчим дискомфорта на бебето, определено си подаряваме повече спокойни моменти заедно. Не на последно място обсъдихме тенденцията малките деца да боледуват непрестанно – поради посещение на детска градини или бидейки заразени от по-големите братя и сестри.

Ако сте пропуснали уеб предаването за предизвикателствата през първата година от живота на бебето, гледайте видеото още сега“: