Трудностите около раждането вече са зад гърба ви, но дните и нощите ви не са спокойни около грижите за новороденото. Чувствате се уморена, изнервена и... с непрестанно главоболие. Кои са причините и има ли изход?  При 5–16% болката в главата може да се дължи на органични причини – хипертония, мигрена, прееклампсия и др. Тези заболявания изискват съответно лечение от специалист. Анемията в резултат на кръвозагуба при раждането също може да причини главоболие. На някои жени по време на процеса е била поставена  спинална или епидурална упойка, което също може да причини т.нар. спинално главоболие.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Защо боли глава след упойката?
Това се дължи на умерената загуба на гръбначномозъчна течност, съпътстваща лумбалната пункция. Ако при епидуралната анестезия тя е нежелано усложнение, при спиналното обезболяване е част от манипулацията. Нормално гръбначномозъчната течност поддържа постоянно налягане в черепната кухина и в гръбначномозъчния канал. Пониженото налягане е причина за главоболие. Нужно е време, за да се възстанови нарушеното равновесие.

Възможно ли е изтичането на течност да спре?
Често повторната лумбална пункция изглежда неприемливо травмираща, но в 90% от случаите главоболието изчезва. Това е т.нар. “кръвна пломба”, при която се взема кръв от вената на родилката и се вкарва епидурално. След извършването на тази манипулация е нужен двучасов покой на легло.

Какви са оплакванията при спиналното главоболие?
Симптомите се появяват около 2 дни след обезболяването и продължават приблизително 3 дни. Понякога траят и до 18 дни и дори до месец. 50% от младите майки се възстановяват за 5 дни, а при 90% от по-тежките случаи са нужни 10 дни.


Жените страдат от главоболие, схващане на  мускулатурата на врата, болки в гърба, гадене. Главоболието се засилва при ставане и изчезва в легнало положение. Рязкото изправяне може да причини спад в налягането и колабиране. Почивката на легло е препоръчителна при 15% от родилките.

Как да си помогна?
 Уведомете навреме лекаря за вашите оплаквания.
 Най-малко 8 часа след началото на симптомите избягвайте да ставате от леглото.
 Поемайте достатъчно течности. Така се стимулира образуването на гръбначномозъчна течност и се намалява рязкото понижаване на налягането при изправяне на крака.
 Винаги когато искате да станете от леглото, извиквайте придружител, защото има опасност да колабирате.
 Вземането на обезболяващи и пиенето на кафе трябва да стават единствено по лекарско предписание.

Как ще ми помогне лекарят?
 Консултирайте се с невролог, за да се преценят неврологичните симптоми и да се проследят повторно по възможност от същия специалист.
 Назначават се допълнително течности и по венозен път.

Винаги ли лумбалната пункция е причина за главоболие?
Усложнението се среща при 5% от случаите. Днес епидуралното обезболяване се извършва с по-тънки игли, а при спиналното се ползват атравматични игли, чието приложение намалява честотата на главоболието до 0.01%.
След спиналната упойка състоянието ви задължително се следи не само в първите часове след раждането, но и в следващите дни. Това правило често се пренебрегва.
Излишно е да се притеснявате предварително, че след анестезията непременно ще получите главоболие. Ако е добро сътрудничеството ви с лекуващия лекар, имате всички шансове да избегнете страданието.

Д-р Блага Петрова
акушер-гинеколог