“Тежи ми! Искам час по-скоро да родя и да се отърва от това бреме. Цялата съм се подула, имам отоци, кожата ме сърби”, изнервено бърбори 31-годишната Севда Ненова, бременна в 9-ия месец.


Севда идва на поредната консултация, а разходките вече никак не са й приятни. Наддала е цели 23 кг и движението е непосилно изпитание за нея. Но няма как – от края на 7-ия месец бъдещата майка посещава консултацията два пъти в месеца, а около термина ще се наложи – всяка седмица. В случай че терминът отмине, посещенията в болницата трябва да са всеки ден. Севда държи в ръка резултатите от последните кръвни изследвания. Всичко е в норма. Бъдещата майка вече е свикнала непрекъснато да я боцкат.

Прегледът е рутинен въпреки че раждането е съвсем скоро. Акушерката мери кръвното налягане на младата жена, обиколката на корема, теглото.“През последните три месеца бременната не бива да напълнява с повече от 300 грама на седмица”, съветва нейният лекар. Най-добрият вариант е за 9-те месеца бъдещата майка да наддаде до 12.5 кг. За съжаление, има майки, които похапват повече калорична, недотам полезна храна и през бременността трупат върху себе си поне 20, а понякога и 30 кг отгоре. Подобен е случаят и със Севда.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Тя никак не се свени да признае, че обича да похапва. Лекарят обаче не приема тази слабост. Ще се наложи бъдещата майка да мине на лека диета. Това очаква бременните, които не могат да се ограничават в яденето. От днес Севда трябва да забрави сладките и тестените храни и да наблегне на плодовете, зеленчуците, рибата, изварата и млякото.

Бременната не е въодушевена, но признава, че вече няма да изяжда по два шоколада дневно.

Налага се да се вземе влагалищен секрет. Преди раждането всичко трябва да е чисто и ако има някакви проблеми, лекарката ще предпише вагинални таблетки. А това означава, че Севда трябва да ограничи и секса или поне да осигури максимална защита от инфекции. 

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА И СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

Лекарят поставя трансдюсера на корема на бъдещата майка, за да запише сърдечния ритъм на плода. Това се прави при всяко посещение. Следва преглед с ултразвук. Добре е на финалната права да се види състоянието на плацентата и дали количеството на околоплодната течност е достатъчно. Дори и при най-малкото съмнение – по-малко вода или остаряла плацента, се прави Доплерово изследване. Засега при Севда всичко е наред.

Терминът й е след 4 седмици и вече е време да се определи по какъв начин ще роди. Мерят таза й, оглеждат големината на плода. Няма никакви отклонения и докторът успокоява младата жена, че най-вероятно ще роди по нормален път. Севда е притеснена, защото е чула, че нейни приятелки са приети в болницата 10 дни преди раждането.

“Жените, които преносват или бебето им е прекалено голямо, тези, при които се налага секцио, или пък плодът не се е обърнал от седалищно в главично предлежание и пр, се приемат поне седмица преди термина, за да могат да са под постоянно наблюдение, да им се направят необходимите изследвания и да им се помогне във всеки момент”, обяснява специалистът. “Дори и всичко да е нормално, няколко седмици преди раждането се правят последни консултации със специалист”.

Сега е времето, ако бъдещата майка иска упойка, да се посъветва с анестезиолог, ако има някакво хронично заболяване да потърси мнението на конкретния лекар.

Добре е да отиде и на очен лекар при проблем с очите, на съдов хирург, ако са се появили разширени вени, защото бременността оказва влияние и върху кръвосъсирването. Понякога се налага и среща с невролог или с ортопед.

Всички допълнителни консултации се определят от акушер-гинеколога. “Ето защо добре е лекарят да знае за всички минали заболявания на бъдещата майка – така може да прецени дали се налага консултация, или не. Бременността е състояние, при което скритите болежки излизат наяве и трябва да се вземат предвид”, допълва докторът. След като всичко е готово… остава само очакването на Големия ден.