Да станеш майка на 40, вече не е нито революция в медицината, нито изненада за обществото. И все пак. Какви рискове крие късното майчинство и как преминава то? Потърсихме мнението на д-р  Борислав Георгиев, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“. Помолихме и две майки да разкажат собствените си истории.

Рисковете са много, но бременността може да протече и без проблем

Д-р Борислав Георгиев, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом", Клиника по фетална медицина:

Защо се случва по-трудно

С напредване на възрастта настъпва постепенно изчерпване на яйчниковия резерв, в резултат на което и менструалните цикли протичат все по-често без овулация. Освен количествени промени в яйцеклетките настъпват и качествени: срещат се по-често мутации в носителите на наследствеността – гените. Описаните промени настъпват и в мъжките полови клетки – сперматозоидите. Тези изменения довеждат до по-рядко настъпване на бременност във възрастта над 40 години.

Рисковете:

1) Рискове, свързани със здравословното състояние на майката – с напредване на възрастта се увеличава заболяемостта от диабет, сърдечно-съдови, ендокринни и онкологични заболявания, заболявания на дихателната система. Всички те могат да доведат до загуба на една първоначално нормално развиваща се бременност.


2) Рискове, свързани с бременността – с годините, особено над 40-годишна възраст, рязко се покачва честотата на генетичните заболявания у плода – по-специално на синдрома на Даун. Зачестяват и вродените аномалии у плода. Расте и честотата на усложненията на бременността – високо кръвно налягане, гестационен диабет, гестационна артериална хипертония, прееклампсия и други. Съдовите промени, настъпващи с възрастта, по-често водят до плацентарна недостатъчност, вследствие на която може да настъпи изоставане в растежа на плода – т.нар. ретардация (забавяне).

Раждане в зряла възраст

С напредване на възрастта настъпват изменения в тъканите на тазовото дъно и мекия родов канал – те стават по-плътни, ригидни, неразтегливи. В резултат нормалното вагинално раждане може да протече по-бавно, по-болезнено, с повече и по-бавно зарастващи разкъсвания. Напъните на родилката също са по-неефективни.

Напразни притеснения

Все пак в някои случаи притесненията могат да бъдат и преекспонирани. Една бременност в по-зряла възраст често пъти протича без никакви отклонения – но тук говорим за вероятността от настъпването на такива. По-късната възраст на бременната не означава задължително раждане на увреден плод, както и сама по себе си не е абсолютна индикация за родоразрешение чрез цезарово сечение.

Проследяване

Необходимо е много по-стриктно проследяване на бременната, с повече и по-чести консултации и ултразвукови прегледи. Следи се за настъпване на отклонения в протичането й. Задължителни са скринингите за генетични заболявания и малформации – биохимичен скрининг и фетална морфология. Важно е бременната да следва стриктно съветите на акушер-гинеколога и да се стреми да води здравословен живот – относно труд, ежедневие, движение, хранене, с което да създаде оптимални условия за протичането на бременността.

Първа или поредна бременност на 40

При жени, които са износили и родили успешно преди, има по-голяма вероятност от успешно протичане и раждане и при настоящата бременност. Без промяна остава обаче увеличаващият се риск от генетични аномалии с напредване на възрастта.

Оптимална възраст за бременност

Най-оптималният период за забременяване и раждане и при двамата партньори е скоро след приключване на пубертета – от 20 до 25 години. Тогава качеството и количеството на половите клетки са най-добри, бременността настъпва лесно. Организмът на жената е млад и силен и може да понесе изискванията на развиващата се бременност и раждане. Силно препоръчително е жената да започне да реализира репродуктивните си намерения до 30-годишна възраст и да приключи с желаните бременности и раждания до 35-годишна възраст.

Деница Господинова, майка на Мария (11 год.), Елена (6 год.), Атанас (3 год.) и Ирина (1 год.):

Родих първата си дъщеря на 31 години, втората – на 36, сина си – на 38, а най-малката – когато бях на 41. За Мария правихме опити около 2 години, с Елена също се наложи да почакаме. Наско пък се получи веднага когато решихме, че сме готови за трето. При това се роди момче – точно както ни се искаше. Намерението ни беше да имаме три деца. Но Ирина ни изненада.
Ако сравнявам бременностите, да, четвъртата наистина беше най-тежка, но сякаш не заради по-различните физиологични показатели, а защото вече имах да се грижа за три деца и бременността беше някак между другото.
Проследяването ѝ беше по-строго. Лекарят по-често ме гледаше на видозон, мереше кръвното ми налягане, допълнително ме изпрати на ендокринолог, кардиолог. Всяко, дори незначително оплакване се проверяваше. Но като цяло показателите ми бяха в норма. Единствената допълнителна „екстра“, която ми се появи, беше сърдечна аритмия, но тя впоследствие отшумя.
Всичките ми раждания бяха с цезарово сечение. При Мария започна нормално, имах контракции и разкритие, но раждането се забави, тоновете ѝ се влошиха и се наложи секцио по спешност. С Елена секциото беше заради преносване. Със следващите деца оперативното раждане беше по лекарска препоръка заради предишните такива.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

На четвъртото секцио всъщност се чувствах най-добре, защото само то беше със спинална упойка и бях в съзнание през цялото време. Предишните, с пълната упойка, на практика ги пропуснах. Елена например не можах да я видя повече от 24 часа заради развален асансьор в болницата. Така че психическото възстановяване от четвъртото раждане беше най-лесно. Е, физическото беше по-трудно, разбира се.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ 

Не съм имала притеснение за това как възрастта ми се ще отрази на бременността или на бебето. Генетичен тест съм си правила само веднъж, и то при първата бременност. Но след като видях, че той всъщност дава само някаква вероятност, се отказах да го правя следващите пъти. Със съпруга ми бяхме решили, че и 10% вероятност за здраво дете да ни даде подобен тест, пак бихме извървели пътя до края. И сега дори си мисля, че не отхвърлям напълно вероятността за следващо дете. Ето – Ирина е прекрасна, как да кажа, че не искам повече?

Ина Б.*, майка на Мони (12 год.) и Влади (12 год.):

(*По желание на Ина нейното име е сменено)

Когато родих близнаците, бях на 41 години. Сега това не е необичайно, но преди 12 години да имаш първо раждане на близнаци на 41, беше прецедент. При мен просто така се стекоха нещата. Оказа се, че имам запушени тръби на двата яйчника. Анатомично беше невъзможно да забременея. Осемнадесет години сме се борили, за да стигнем до този момент. Първо имах една неуспешна пластика, после – три неуспешни инвитро опита, а между тях – куп други процедури, през които трябва да се премине. Ние изцяло платихме първите три инвитро оплождания и четвъртият опит беше последният ни шанс. Тогава имахме голям късмет. Беше приет закон здравната каса да финансира една, макар и минимална част от сумата. При това пределната възраст, до която това можеше да се случи, беше точно 41 години.

ПЪРВИ ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО У ДОМА

Д-р Матеев от Пловдив ми имплантира три оплодени яйцеклетки. И чудото стана. Отначало се развиваха паралелно, което обаче криеше голям риск за бременността. С Божията намеса единият зародиш отпадна и другите два успяха да се развият чудесно.
Бременността ми не беше лека. Както всички жени с инвитро процедура, ми беше направен серклаж, за да не се получи разкритие. След четвъртия месец периодично влизах за наблюдение в болница за по седмица-две. Аз по принцип съм дребна и не бях качила много килограми – само 20 с двете бебета, но бях много подута. Вместо обувки 37-и номер, едва се побирах в 40-и.

Рисков фактор беше и кръвното ми налягане. От 24-годишна възраст съм с високо кръвно налягане, така че през цялата бременност пиех лекарства за смъкването му. В крайна сметка се получи преекламсия и това, заедно с другите рискови фактори, наложи секцио в седмия месец. Родиха се доста големи момиченце и момченце – по около 2,400 кг.
Прекараха в кувьоз 21 дни, а мен през това време ми лекуваха висока температура. Когато всичко беше наред, ни изписаха. Аз бях по-слаба, отколкото изобщо някога съм била, но бях толкова щастлива… А вкъщи беше пълно с помощници, така че не съм имала трудности с възстановяването.
Сега бебетата ми са в пети клас. Мони рисува, а Влади е запален по програмиране и стрелба. Само се моля да са здрави.