Грижите за новороденото са насочени основно към: профилактика на кожните инфекции чрез поддържане на здрава и чиста кожа; асептична обработка на пъпния остатък и пъпната раничка; поддържане на нормална телесна температура; правилно и достатъчно хранене с майчина кърма (или с неин заместител); хигиена на очите, ушите, носа.


Къпането на бебето поддържа здрава нежната, лесно ранима бебешка кожа. Всяко време на деня е подходящо за този ритуал, но ако го правите вечер, той ще подобрява съня на детето. Банята обаче не бива да е непосредствено преди или след хранене. Осигурете температура в помещението 25–27 оС. Температурата на водата да е 37–38 оС , а при новородени недоносени – до 39 оС. За банята пригответе и подредете на достъпно място бебешки сапун, шампоан, тампони за почисване на пъпната раничка и очите, хавлия с качулка, чисти дрехи и пелени за еднократна употреба, бебешко олио или зехтин, преварен на водна баня, клечки за почистване на ушите и носа.

Подгответе бебето за банята. Съблечете всичките му дрешки и свалете пелената за еднократна употреба. Почистете добре дупето, за да не се замърси водата. Ако пъпната връв не е паднала, къпете бебето, без да го потапяте във ваничката. Започнете от главата, а най-накрая измийте дупето. Внимателно сапунисайте всички гънки. Обилно изплакнете с вода. При момиченцата разтворете срамните устни и почистете отпред-назад, а при момченцата внимателно изтеглете препуциума и измийте със сапун и вода.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО

Докато бебето не може да държи главата си изправена, по време на банята я придържайте. След банята загърнете детето в хавлия и го подсушете. Обработете пъпния остатък или пъпната раничка с тампон, обилно напоен със 70о спирт. Намажете всички гънки с тампон, напоен с бебешко олио, като един-два пъти седмично намазвате и цялото тяло. Ако е нужно, поставете на дупето мехлем против подсичане. След това сложете пелената за еднократна употреба и облечете бебето. Новороденото бебе лесно се охлажда и претопля поради несъвършената му терморегулация. Добре е да се съобразявате със собственото си усещане. На бебето не са му нужни по-топли дрехи от тези, които избирате за себе си. Нормално е неговите длани и стъпала да са по-хладни от тялото. Кихането също не бива да Ви подвежда. С обратната страна на дланта проверете задната част на вратлето и ръцете над китките. Ако кожата там е топла, значи всичко е наред. При студено време няколко ката тънки дрешки запазват по-добре телесната топлина, отколкото един кат дебели дрехи. Избирайте дрешки, които лесно се обличат, имат широк отвор за вратлето и свободни ръкави. Най-подходящи са еластичните материи и трикото. Когато обличате ръкавите, първо пъхнете дланите навътре и изтеглете навън ръчичката на бебето.

ДВЕ ОТ НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ГРЕШКИ ПРИ ВЪЗПИТАНИЕТО

Ако бодито е с цип, отдалечете дрехата от тялото на бебето, за да не се прещипе кожата.
Почистете очите от външния ъгъл навътре (без да повтаряте) с тампон, напоен с отвара от лайка или с преварена вода. След всяка баня със специални клечки с ограничител почиствайте от вода ушния канал. Ноздрите на нослето се почистват, без да се навлиза навътре. Подрязване на ноктите се налага само ако бебето драска лицето си. В противен случай тази манипулация се прави на 1-месечна възраст и най-добре по време на сън. Използвайте ножичка със заоблени краища. Майчината кърма е най-добрата храна за Вашето бебе. Тя не съдържа бактерии и доставя имунни тела, които осигуряват естествената защита на детето.
Опитайте да създадете режим на хранене – седемкратно с около 3-часови интервали между храненията. Ако около час след последното хранене бебето се събуди с плач, не бързайте да го кърмите. Не го вземайте на ръце, а му дайте вода, погалете го и ако трябва, сменете пелената му. Така то може би ще забрави майчината гръд. Ако все пак се стигне до кърмене, детето да суче поне по 10 минути от всяка гърда. Не му позволявайте да заспива по средата на кърменето.