Вие сте бременна и еуфорията покрай празниците вече е преминала, но зимният сезон провокира всевъзможни простуди, инфекции и понякога неизбежните грипни епидемии. За съжаление, е невъзможно да се изолираме напълно от болестотворните микроби, но е в наши ръце да сведем до минимум възможностите да се разболеем от грип или простуда. За да се предпазим, е достатъчно е да знаем как може да се заразим и да вземем навременни мерки.

  • Възможно ли е да не се заразя, ако общувам с болен от грип?

Имунната система има думата. Погрижете се за нея със здравословно хранене, леки упражнения, пълноценна почивка и по преценка на вашия генеколог – с витамини. Освен това не е излишно да предприемете мерки за безопасност. Проветрявайте редовно, купете си пречиствател за въздух, избягвайте горещите прегръдки.

  • Мога ли да се заразя от собствената си четка за зъби?

Напълно е възможно, особено ако неотдавна сте прекарали простуда или грип. Когато сте си мили зъбите, докато сте били болни, грипните вируси са се „загнездили” в четката за зъби. Те не умират веднага. Според статистиката много хора се заразяват вторично от предметите за лична хигиена. За да се предпазите от повторна атака на болестта, след като оздравеете, е по сигурно да смените четката си за зъби.

  • Какво още трябва да знаем за да се предпозим от вирусните инфекции?

Избягвайте контакти с болни хора и спазвайте добра лична хигиена, като измивате често ръцете си с вода и сапун. Използвайте дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа. Носете маска на лицето. Избягвайте търкането на очи с мръсни ръце. Проветрявайте често затворените помещения, които обитавате. Дезинфекцирайте мебелите в затворените помещения.

  • Мога ли да се възползвам от народната медицина и натуралните методи за лечение при настинката през бременността?

В началния стадий на простуда или грип можете да повикате на помощ народната медицина. Направете си витаминозен коктейл:

  • 1 чаена лъжица сироп от шипки
  • 2 супени лъжици сок от червено цвекло
  • ½ сок от лимон

Разбъркай всички съставки добре и изпийте елексира на здравето. След това се наспете и на сутринта ще се почувствате по-добре.

Ако гърлото ви е леко възпалено, добро лекарство е старата изпитана рецепта на нашите баби: гъргара с разтвор от хладка вода и сода за хляб. Можете да правите гаргара няколко пъти на ден. Когато възпаленото гърло е придружено и с висока температура трябва да потърсите лекар, защото съществува риск за вас и бебето.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

При хрема си правете инхалации. Пригответе билкова отвара от лайка, мента или ехинацея, като по желание към нея може да добавите и няколко капки етерично масло от евкалипт. Ако инхалациите не ви понасят, около ноздрите може да нанесете малко количество масло от ехинацея или евкалипт. Това ще облекчи дишането ви.

  • Какво трябва да правим, ако усетим симптомите на настинка и грип през бремеността?

При наличие на симптоми на грип трябва да посетите личния си лекар или веднага да се обадите на своя акушер-гинеколог. Не е изключено да бъдете насочени към ПСР тест за ковид. Лекарят ще ви назначи подходящо лечение, съобразявайки се с бремеността ви и резултата от теста. Инкубационният перод на обикновения вирус е от един до седем дни, затова е важно да останете вкъщи и да спазите съветите на специалистите. През бременността важно място заемат хомеопатията и витамините. Ако се разболеете, хомеопатичното лекарство би ви помогнало, без да оказва вредно въздействие на бебчето в корема ви. Хомеопатията няма алтернатива, т. е. тя е начин, по който една бременна ще бъде здрава и пълноценна в изпълнението на отредения й от природата дълг.

Важно: Преди да вземете някакъв хомеопатичен медикамент е нужно да се посъветвате с вашия лекар, тъй като той най-добре може да установи точната диагноза и да препоръча подходящо лечение.

Голяма част от противопростудните и противогрипни лекарства съдържат витамин С. От него имунната система се нуждае постоянно, но той също така сгъстява кръвта, непременно предупредете специалистите, ако сте на терапия с клексан или фраксипарин. Все пак хапвайте повече цитрусови плодове - лимоните и портокалите са добра идея през 9-те месеца. И да – всяка сутрин приемайте топла вода с лимон и мед.

Текст: Milenita May