Ако бременността ви обхване летните месеци, ви очаква голямо предизвикателство. Трудно е да се преодолеят голямата жега и силната топлина. Прегряването може да доведе до главоболие, световъртеж, контракции и дехидратация. И все пак, ако сте добре подготвена и спазвате някои ключови правила, разхлаждането е възможно. Предлагаме ви един богат наръчник за справяне с летните горещини, който ще ви помогне да се чувствате добре, удобно и безопасно по време на лятната си бременност. 

Хидратирайте тялото си!

Вашето тяло се нуждае постоянно от консумирането на здравословни течности. Изпивайте по 1,5 литра течности на ден. Ако ви е трудно да изпивате големи количества вода, е важно да знаете, че добра хидратация можете да си набавите и по друг начин. Много плодове и зеленчуци съдържат много вода, включително пъпеш, диня, ягоди и краставици. Хапвайте изобилие от тях, ще ви подарят свежест и ще хидратират тялото ви. 

Д-р Петър Игнатов за изследванията през бременността

Интересно предложение е да нарежете плодовете на малки парченца или ивички и да ги сложите в кана с вода. Подходящо е да си направете освежаващо смути с лед, за да останете хидратирани по-дълго през горещия летен ден.

Без сладко!

Пропускайте или дори изцяло забравете за хапването на сладкиши и всякакви други сладки изделия, не консумирайте газирани напитки/лимонади по време на бременност. Въпреки че могат да имат добър вкус и да ви разхладят, консумацията на цялата тази допълнителна захар не е здравословена за вас. Направете вашия избор и се хранете със здравословна храна.

Не забравяйте да си набавяте протеин!

Апетитът обикновено намалява през лятото, но приемът на протеини все още е важен по време на бременността. Добавете авокадо към вашата храна. Гответе с кокосово масло. Правете си здравословни закуски с кисело мляко. Стойте далеч от храни, които могат да се развалят бързо!

Стойте на закрито, когато можете!

Когато е възможно, сменете дейностите, които вършите на открито, с алтернативи на закрито. Ако обаче дейността ви не позволява промяне в мястото, то тогава е важно да бъдете добре подготвена и да носите широка шапка, която ще ви предпази от силните слънчеви лъчи.  

Мислете за облеклото! 

Ако ще прекарвате повече време на открито, изберете тоалет в светъл цвят, който отразява слънчевите лъчи. Избягвайте по-тесни модели, за да оставите малко място за изпаряване на потта. Изберете дрехи с материя, която бързо изпарява потта, която ви предпазва сухи и помага през горещината.

Роклите, туниките и полите могат да бъдат вашият най-добър приятел. Изберете удобни и ефирни тоалети! Можете да ги съчетаете с бижута, за да освежите външния си вид.

Бански костюм от две части може да е по-добър вариант за лятната ви почивка. Постоянната смяна на цял, мокър бански костюм никак няма да ви е забавна, камо ли ако сте в третия триместър! 

Детокос на тялото по време на бременност

Що се отнася до обувките, мислете мащабно. Може да се наложи да закупите обувки с половин или цял размер отгоре, за да компенсирате подуването, което е почти неизбежно в жегата. 

Избирайте с разум козметичните си продукти!

Важно е внимателно да подберете лосионите и кремовете си. Те също могат да допринесат за бързото изпотяване и задържане на потта. По-плътните, по-тежки лосиони и масла за тяло могат да блокират потните ви жлези и да предотвратят здравословното изпотяване. Изберете по-леки кремове и ги нанасяйте пестеливо, ако ще сте навън в жегата.

Не забравяйте слънцезащитния крем! Потърсете лек, не прекалено мазен слънцезащитен крем, който предпазва от UVA и UVB лъчи. Стремете се към водоустойчива формула, която е поне SPF 50. Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки два часа, ако ще сте на открито, и по-често, ако ще плувате или се потите обилно.

Ако ще ходите интензивно или продължително, носете шорти, които са достатъчно дълги, за да предпазят бедрата ви от триене. Или втрийте малко талк или пудра за тяло, за да предотвратите болезнено триене.

Текст: Milenita May