Във Варна, нова наредба за обществения ред в града включва следното предложение:  

Да се забрани достъпът на граждани до детските площадки в града от 22:00 часа вечерта до 08:00 часа сутринта. Причина за тази инициатива е факта, че в късните часове площадките се посещават от лица в нетрезво състояние, които замърсяват съоръженията, повреждат ги или слушат силно музика.

Важно за родителите, чиито деца ще пътуват в чужбина

"Възможно е да бъдат записани допълнителни текстове в наредбата, с които да се забрани достъпът на лица до площадките в определени часове от денонощието", каза за Радио Варна заместник-кметът по обществения ред Тодор Иванов.

Според него няма смисъл от заключване на площадките, тъй като те са с ниски огради и всеки може да прескочи.

"Няма как да осигурим жива охрана на всички площадки, но на проблемните места е възможно да монтираме видеонаблюдение. Може да се запишат и определени часове, в които да се забранява посещението на детските площадки", поясни Тодор Иванов. Спазването на тези часове ще се контролира от полицейските органи и администрацията, допълни още заместник-кмета.

"На всички площадки има поставени табели, че са за лица до 12-годишна възраст. Никой обаче не спазва това. Освен тийнейджъри, съоръженията се посещават и от клошари. Дори и майките на децата не се стараят да пазят чисто", коментира още замесник-кмета.

Спасиха детенце, глътнало монета

В момента във Варна има над 250 детски площадки, но една част от тях са в окаяно състояние заради замърсяване или вандализъм. Проблем по думите на заместник-кмета са и вандалските прояви в града.

Законът предвижда санкции за вандалите или техните родители, но за целта трябва да бъдат заловени на място.

Източник: https://bnr.bg/