Малкото момиче дни наред с нищо не подсказало на своите родители, че има проблем, един ден обаче вдига прекалено висока температура. Оттам насетне следват бързо взети решения, правилни реакции и добри професионални умения, които скоро довеждат иначе притеснителната история до щастлив финал. 

Лекари от отделението "Уши, нос, гърло" (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло близо месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода.

Лекари спасиха единствения шанс на жена да стане майка, а тя рискува своя живот, за да даде Живот

Въпреки това детето се е хранело и пиело вода, играело и тялото му не давало никакви сигнали за това, че има нещо чуждо на толкова опасно място. Ето обаче, че идва момент, в който малкото момиченце вдига висока температура, без наличие на други тревожни симптоми. Лекарите започват да търсят причината.

Родителите на 2-годишната Мелиса разказват, че случаят е от 5 юни, когато са дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то започнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, но направената часове след това в болница снимка на коремните органи не е показала наличие на чуждо тяло. Детето се успокоило, спряло да кашля. Направен е и преглед на гърлото, който също не подсказва присъствието на чуждо тяло. 

Родителите се успокояват и няколко седмици Мелиса ходи на ясла, весела е, играе.

Спасиха бебе с тегло под 1 килограм

Допреди десетина дни, когато момичето внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. Направена е отново снимка на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

"Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход", посочват лекарите.

В отделението УНГ често спасяват деца със заседнали монети или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация, заяви Андреева.

Бебе се роди с размерите на тримесечно

Медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

Двегодишната Мелиса е изписана от болницата, съобщи БТА.

Източник: https://www.dnes.bg/