Изведнъж усещате побутване в корема си и дори можете да видите една издутина върху него. Това е малкото ритниче на бебето. Какво “говорят” неговите движения?

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Нежно пърхане
До 17–20-ата гестационна седмица (г.с.) при първа бременност или до 16–18-ата г.с. при следваща най-вероятно няма да усещате помръдванията на бебето. То обаче прави първите си движения още от 8-ата г.с. Само четири седмици по-късно вече рита енергично, като свива и отпуска пръстите на краката си, върти китки и глезени и стиска юмручета. Вие обаче още не усещате нищо.

Просто газове?
24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата вие с нетърпение очаквате да усетите първото помръдване на бебето си. Когато това стане, може и да не го разпознаете. Първите доловими движения се усещат като леко пърхане – като че ли в корема ви летят нежни пеперуди или мехурчета. Тези усещания ще продължат няколко дни, преди да осъзнаете, че именно това са движенията на вашето бебе. Много бременни ги приемат за... газове.

РАЖДАНЕ БЕЗ БОЛКА

Всяко е различно
Няма смисъл да се сравнявате с други бременни жени, тъй като всяко бебе е различно по своята активност и развитие. Някои изглеждат много кротки, други – по-палави. Не е вярно твърдението, че когато майката е активна през деня, бебето в утробата си почива. Просто когато сте заета, не обръщате внимание дали бебето мърда, или не.

КОЕ НАЙ-МНОГО ТРЕВОЖИ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ

Малък боксьор
С напредването на месеците вие все по-отчетливо разбирате какво прави бебето в корема ви. Ритниците и юмруците му стават по- резки и силни. Усещате и когато то премества цялото си тяло. В същото време с ръцете си то като че ли пърха. Към края на второто тримесечие, ако бъдещият татко сложи ръка на корема ви, и той може да усети ударите на бебето. Когато пък лежите с гол корем, може да наблюдавате как той се движи наляво-надясно.

Изтеглете безплатно свежи Viber стикери!

Кое какво е?
Към 28-ата г.с. бебето вече така е притиснато в матката, че при опипване на корема може да кажете коя част от тялото му къде се намира. Дупето и главата му са почти еднакви по размер, но при опипване главата е по-твърда. Ако едната страна на корема ви е твърда, там се намира гърбът на бебето. На допир ръцете са малки и твърди.

Денонощен режим
Някои бебета са по-активни в сравнение с други, но през последното тримесечие малкото създание прекарва средно около 10% от времето си в енергични движения. Това прави приблизително 30 помръдвания на час. Най-лесно се усещат тези, които продължават повече от 20 секунди. Към 20-ата г.с. обикновено бебето е спокойно сутрин, а най-активно е вечер и дори през нощта. Към 36-ата г.с. в будно състояние времето се разпределя така: почивка, игри и изострено внимание. Ще има и периоди, в които няма да долавяте движенията на бебето. Ако това ви тревожи, консултирайте се с вашия лекар, който ще провери тоновете му.
Понякога, ако мама похапне повече сладки изкушения и шоколад, това тонизира бебето и то става по-игриво.

Срещата наближава...
Между ритниците и обръщанията може да почувствате бързо потупване. Вероятно това означава, че бебето хълца – нагълтало се е с околоплодна течност или смуче палеца си, който се е изплъзнал от устата му, и то го търси, като мести главата си от една страна на друга. Към края на бременността “басейнът” става все по-тесен и бебето се движи по-малко. Ще чувствате обаче по-силни удари със стъпала и колене, защото то все повече заяква, готвейки се за срещата с белия свят. След като се спусне в таза (от около 36-ата г.с.), усещанията ви ще се променят. Когато то обръща глава, като че ли в корема ви се търкаля твърда топка. При наближаването на раждането бебето се оттласква от мускулите на тазовото дъно и вие долавяте бързи движения ниско долу. Може да имате чувството, че то ще падне от корема ви. Не се притеснявайте, това няма да се случи, но е сигурен сигнал, че съкровището ви е готово за първата среща с вас.

Добре е да знаете
 Често движенията на бебето са в отговор на преживян стрес на бременната, тъй като организмът й освобождава адреналин, който преминава през плацентата. Ако сте напрегната или ядосана, а бебето започне да рита, легнете за малко и се отпуснете.
 За да сте спокойна, след 28-ата г.с. можете да проверявате един или два пъти на ден дали бебето се движи. Засичайте броя на движенията – те би трябвало да са около 10 на всеки 12 часа. Тези бременни, които не усещат движенията на плода, имат нужда от редовно наблюдение, за да са сигурни, че с бебето всичко е наред.
 Незабавно се свържете с вашия лекар, ако в продължение на 10 часа не забелязвате помръдвания на бебето. Сигурно няма повод за безпокойство – вероятно то е заело друга поза, но за спокойствие все пак се консултирайте.
 Мит е, че непосредствено преди термина бебето ще се успокои и ще спре да мърда. Ако това се случи, спешно посетете вашия акушер-гинеколог.

Д-р Елена Белчева
акушер-гинеколог