Кои са думите, които никога не ви омръзва да чувате? „Обичам те", „Благодаря", „Много си красива", „Радвам се да те видя"... Как ви въздействат те?
Защо ли питам –разбира се, че много добре. Хубавите думи винаги събуждат желание да бъдем добри. Обратното – лошата дума се запечатва в съзнанието и трудно се забравя, особено ако е била казана от близък човек. Свиваме се като охлюв в черупката си и с никого не ни се говори...

Попадала ли ви е книгата на японския писател и доктор по алтернативна медицина Масару Емото „Истинската сила на водата", която ни разкрива каква красива кристална структура носят думите „любов" и „благодаря", но и начупената кристална форма на изрази като „Ти си глупак!"?! В този контекст не е ли лесно да си представим благотворното въздействие на красивите думи при формирането на организма на бебето, като се знае, че човешкото тяло съдържа 95% вода, а животът в утробата на майката е живот във вода?!

А и учените вече доказаха, че още през първите месеци на бременността е регистрирана ЕЕГ активност в отговор на майчиния глас – ембрионът реагира на гласа на майката, запомня го и се научава да възприема нейните емоции по оформящия се слухов канал. Освен чрез майчиния глас и информационното действие на водата, в която се развива и от която е съставен зародишният организъм, има и още един много по-директен начин за информационно въздействие върху него, а именно чрез формиращата се нервна система. Колкото и да е невероятно, малката, току-що оплодена яйцеклетка (зигота) ви усеща чисто физиологично от мига, в който е била зачената в утробата ви. Още преди да сте разбрали, че сте бременна, само седмица след зачеването, на 21–22-рия ден от ембрионалното развитие нервната система на малкото същество е започнала да се формира.


Процесите на развитието й се характеризират с увеличаване на клетките на нервната тъкан, с тяхната постепенна специализация (неврогенеза) и със създаване на специфични връзки помежду им (синаптогенеза). Т.е. насоката на развитие на нервната система се задава в самото начало на създаването на ембриона и тя е в основата на оформянето на малкото човече. Една седмица след закъснението на менструацията ви зародишът е на пет седмици и става възможно лекарят с помощта на ехограф да види, че в утробата ви тупти сърчице.

Организацията на клетките вече е видима. Ембрионът има горна и долна част, лява и дясна, предна и задна. Ивицата на гърба се оформя като вдлъбнатина, която след това се затваря и образува канал, наречен неврална тръба. Впоследствие тя ще се превърне в гръбначния и главния мозък на новороденото. В същото време горната й част серазширява и изтънява, за да образува предната част на мозъка, от която ще се оформи лицето. В средната част на мозъка ще се настанят сърцето и първите кръвоносни съдове. На този етап бебето прилича на малко охлювче или на попова лъжичка.

Сещате ли се как тези малки живинки реагират с цялото си тяло? При най-малкото докосване охлювът се свива в черупката си, а поповата лъжичка дори няма къщичка, в която да се скрие, и се сгърчва безпомощно. Тялото на поповата лъжичка представлява цялата незащитена от природата нервна система.

Нещо подобно е и вашето бебе на този етап, то реагира с цялото си тяло. Нервната му система прилича на нервната система при влечугите, но продължава да се усъвършенства. Животни като риби и влечуги, които имат относително неразвита лимбична система (тя е отговорна за емоциите, паметта и ученето), реагират на средата почти изключително чрез инстинкти. Отбелязвайки физиологичните сходства между нервните системи, можем да предположим, че ембрионът реагира съвсем първично и беззащитно на всяко болезнено дразнение, но и на всяко хубаво събитие. Още от началото на бременността бъдещата майка не бива да забравя, че в нея расте живо същество, което, макар и с все още неразвит мозък, реагира на нейните емоции, като регистрира гнева и страха й, но също и нейните най-позитивни чувства.

Всички емоции се „запечатват" във формиращата се нервна система на ембриона, като се отразяват на цялата му физиология. Макар бебето да е защитено в утробата ви от външния свят, то не е защитено от вас! Зародишът е малко същество, което изхранвате чрез пъпната връв, но освен това вие, като истинска фея орисница, „посявате" в него семената, от които ще „покълнат" мислите, чувствата и физиката на вашето дете.

За здрави нерви и остър ум

Разнообразието и богатството на невронални връзки, формиращи се по време на ембрионалния период, са основа за бъдещото развитие на емоционалността и характера на детето. Преносът на неврони и неврогенезата са най-интензивни от 70-ия до 100-ия ден след оплождането и следователно този период е от изключително значение за създаването на добре функциониращи мозък и нервна система. Синаптогенезата пък обуславя пластичността на мозъка и податливостта му на всевъзможни промени.

Структурирането на контакти между невроните е най-усилено два месеца преди раждането и два месеца след раждането. Тогава бебето е най-податливо на външни фактори (вируси и токсични влияния), но и най-силно се нуждае от вашите грижи и любов. В края на бременността и непосредствено след раждането нервната система на бебето с огромна скорост придобива онези информационни кодове, въз основа на които то ще се развива в бъдеще.

Текст: Миглена Ходжева