Кои са думите, които никога не ви омръзва да чувате? „Обичам те", „Благодаря", „Много си красива", „Радвам се да те видя"... Как ви въздействат те?


Защо ли питам – разбира се, че много добре. Хубавите думи винаги събуждат желание да бъдем добри. Обратното – лошата дума се запечатва в съзнанието и трудно се забравя, особено ако е била казана от близък човек. Свиваме се като охлюв в черупката си и с никого не ни се говори...

Попадала ли ви е книгата на японския писател и доктор по алтернативна медицина Масару Емото „Истинската сила на водата", която ни разкрива каква красива кристална структура носят думите „любов" и „благодаря", но и начупената кристална форма на изрази като „Ти си глупак!"?! В този контекст не е ли лесно да си представим благотворното въздействие на красивите думи при формирането на организма на бебето, като се знае, че човешкото тяло съдържа 95% вода, а животът в утробата на майката е живот във вода?!

ПИСМО ОТ МАМА ДО БЕБЕТО В УТРОБАТА

А и учените вече доказаха, че още през първите месеци на бременността е регистрирана ЕЕГ активност в отговор на майчиния глас – ембрионът реагира на гласа на майката, запомня го и се научава да възприема нейните емоции по оформящия се слухов канал. Освен чрез майчиния глас и информационното действие на водата, в която се развива и от която е съставен зародишният организъм, има и още един много по-директен начин за информационно въздействие върху него, а именно чрез формиращата се нервна система. Колкото и да е невероятно, малката, току-що оплодена яйцеклетка (зигота) ви усеща чисто физиологично от мига, в който е била зачената в утробата ви. Още преди да сте разбрали, че сте бременна, само седмица след зачеването, на 21–22-рия ден от ембрионалното развитие нервната система на малкото същество е започнала да се формира.

Процесите на развитието ѝ се характеризират с увеличаване на клетките на нервната тъкан, с тяхната постепенна специализация (неврогенеза) и със създаване на специфични връзки помежду им (синаптогенеза). Т.е. насоката на развитие на нервната система се задава в самото начало на създаването на ембриона и тя е в основата на оформянето на малкото човече. Една седмица след закъснението на менструацията ви зародишът е на пет седмици и става възможно лекарят с помощта на ехограф да види, че в утробата ви тупти сърчице.

Организацията на клетките вече е видима. Ембрионът има горна и долна част, лява и дясна, предна и задна. Ивицата на гърба се оформя като вдлъбнатина, която след това се затваря и образува канал, наречен неврална тръба. Впоследствие тя ще се превърне в гръбначния и главния мозък на новороденото. В същото време горната ѝ част серазширява и изтънява, за да образува предната част на мозъка, от която ще се оформи лицето. В средната част на мозъка ще се настанят сърцето и първите кръвоносни съдове. На този етап бебето прилича на малко охлювче или на попова лъжичка.

Сещате ли се как тези малки живинки реагират с цялото си тяло? При най-малкото докосване охлювът се свива в черупката си, а поповата лъжичка дори няма къщичка, в която да се скрие, и се сгърчва безпомощно. Тялото на поповата лъжичка представлява цялата незащитена от природата нервна система.

Влиянието на бъдещата майка върху плода в утробата ѝ

Нещо подобно е и вашето бебе на този етап, то реагира с цялото си тяло. Нервната му система прилича на нервната система при влечугите, но продължава да се усъвършенства. Животни като риби и влечуги, които имат относително неразвита лимбична система (тя е отговорна за емоциите, паметта и ученето), реагират на средата почти изключително чрез инстинкти. Отбелязвайки физиологичните сходства между нервните системи, можем да предположим, че ембрионът реагира съвсем първично и беззащитно на всяко болезнено дразнение, но и на всяко хубаво събитие. Още от началото на бременността бъдещата майка не бива да забравя, че в нея расте живо същество, което, макар и с все още неразвит мозък, реагира на нейните емоции, като регистрира гнева и страха й, но също и нейните най-позитивни чувства.

Всички емоции се „запечатват" във формиращата се нервна система на ембриона, като се отразяват на цялата му физиология. Макар бебето да е защитено в утробата ви от външния свят, то не е защитено от вас! Зародишът е малко същество, което изхранвате чрез пъпната връв, но освен това вие, като истинска фея орисница, „посявате" в него семената, от които ще „покълнат" мислите, чувствата и физиката на вашето дете.

За здрави нерви и остър ум

Разнообразието и богатството на невронални връзки, формиращи се по време на ембрионалния период, са основа за бъдещото развитие на емоционалността и характера на детето. Преносът на неврони и неврогенезата са най-интензивни от 70-ия до 100-ия ден след оплождането и следователно този период е от изключително значение за създаването на добре функциониращи мозък и нервна система. Синаптогенезата пък обуславя пластичността на мозъка и податливостта му на всевъзможни промени.

Структурирането на контакти между невроните е най-усилено два месеца преди раждането и два месеца след раждането. Тогава бебето е най-податливо на външни фактори (вируси и токсични влияния), но и най-силно се нуждае от вашите грижи и любов. В края на бременността и непосредствено след раждането нервната система на бебето с огромна скорост придобива онези информационни кодове, въз основа на които то ще се развива в бъдеще.

Текст: Миглена Ходжева

 

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram