Вече имате съмнения, че сте бременна и основните въпроси, на които искате да си отговорите, са:

 • Къде да потърся проверена информация, освен при акушер-гинеколога, разбира се?
 • Какво ме очаква по време на първото ви посещение при специалист?
 • Кога трябва да се състои този първи преглед?

Може би за първи път виждате двете чертички на теста за бременност? Не е изключено да сте ги очаквали отдавна или това е приятна изненада – ако нямате базова информация за последващите стъпки, то с настоящата статия ще се постараем да променим това.

Консултацията с агушер-гинеколог е задължителна за всяка бременна жена (уточняваме, че дори и да не сте в очакване на рожба, е важно да имате своите рутинни прегледи и изследвания).

Как да изберете своя лекар?

В случай че нямате лични впечатления и готов отговор на този въпрос, можете да попитате за съвет свои близки приятелки. Но помнете – възможно е да се разочаровате, защото често очакванията на различните дами, възприятието им към лекаря и индивидуалната ситуация не съвпадат.

Друга опция е да потърсите мнения във Фейсбук група, която е поверителна – тоест, само участниците в нея виждат какво се публикува. Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им предостави пространство за комуникация и взаимопомощ.

Ако желаете можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“

Кога да отидете на първата консултация?

Често първото посещение при гинеколог се прави след като не настъпи поредната месечна менструация и теста за бременност е положителен. Въпреки двете черти обаче понякога тревожността не ни напуска, а се засилва – дали всичко ще бъде наред? Съветваме ви да изчакате поне 10 дни преди да посетите за първи път специалист, който да потвърди бременността. Ако нямате медицинска препоръка за прием на медикаменти от положителен тест или история с биохимична бременност или ранен спонтанен аборт.

Оптималното време за посещение е около 6-та —9-та гестационна седмица, т.е. приблизително 2—5 седмици след датата на предполагаемата, но несъстояла се менструация. Тайната е в баланса, от друга страна не бива и да се бавите, защото ако има проблем, който може да бъде коригиран, лекарят ще действа своевременно.

Какво представлява самата консултация?

Да започнем с прегледа – следва да бъдете прегледани с вагинален ехограф. Специалистът ще огледа плодния сак, жълтъчното мехурче, ембрионалната структура, кръвотока. Не на последно място ще регистрира сърдечна дейност. Важно е плодът да отговаря на своята гестационна седмица, да не изостава в развитието си и т.н.

Въз основа на разговорите с вас, акушер-гинекологът ще изготви индивидуална карта за проследяване на бременността. Обикновено тази карта съдържа следната информация, но е възможно практиката в някои клиники или кабинети да бъде различна:

- Фамилно име, собствено име.

- Година на раждане. Вашата възраст, защото в различните възрастови групи бременността протича по различен начин.

- Семейно положение. Въпросът дали една жена е омъжена или не, не е знак за любопитство: за лекаря е важно да има информация за психологическата настройка на бременната жена, както и подпомагането ѝ вкъщи.

- Лоши навици, възраст и здравословно състояние на съпруга си/партньора. Здравето на детето зависи и от здравословното състояние на бащата.

- Професиите на съпрузите и спецификата на тяхната работа. Лекарят трябва да бъде наясно, ако например работите в неблагоприятна за здравето работна среда, за да могат да бъдат избегнати възможните странични ефекти.

- Наследствени заболявания, които са се проявили в детството или в зряла възраст; гинекологични заболявания; преливане на кръв; операции (затова е препоръчителен предварителен разговор с родители). Ако в семейството са налице наследствени заболяване, може да бъдат назначени изследвания. При наличие на хронично заболяване лекарят ще ви предпише специални проучвания и посещения при други специалисти.

- Контакт със заразно болни, пътувания в чужбина, особено в страни с тропически климат, през последните 6 месеца. Някои инфекции имат дълъг инкубационен период (времето, когато симптомите на заболяването, все още не са развили инфекция в организма), затова лекарят трябва да знае дали е имало контакт с инфекция, за да се предотвратят усложнения.  Инфекциятата може да има пагубен ефект върху плода.

- Протичането и изхода от предишни бременности и раждания (брой бременности и раждания, брой на абортите, наличие на спонтанен аборт при предишни бременности, хирургични интервенции по време на раждането, наранявания по време на следродовия период и др.).

- Характеристики на менструалния цикъл.

Какви са общите и специализираните акушерски изследвания?

След анкетата с въпросите се правят няколко изследвания, данните от които ще бъдат записани в индивидуална карта. Те са:

 1. Измервания на височина и тегло. Това обикновено става в самия кабинет.
 2. Измерване на кръвното налягане. По време на бременността кръвното налягане може да се увеличи или намали, така че е важно да се знае изходното ниво.
 3. Измерване на температурата. Трябва да имаме предвид, че температурата в началото на бременността може да бъде леко повишена до 37,5 С. Това се дължи на действието на хормоните. Значително повишаване на температурата обаче предполага наличието на инфекциозни заболявания.
 4. Определяне размера на таза с помощта на специален инструмент. Това е много важен етап. Костите на таза, както и меките тъкани и мускулите на влагалището формират самия родови канал, по който детето се движи преди раждането.
 5. Вагиналният преглед на матката и яйчниците ще позволи на лекаря да сравни размера на матката с предполагаемия (от датата на последната менструация), да контролира бременността, както и да оцени състоянието на влагалището, шийката на матката и яйчниците. Възможни са и методи на сондиране на стомаха, за да се определи състоянието на предната коремна стена (еластичност, състояние на мускулите), тонуса на матката.
 6. Взима се проба от влагалището - намазка, за определяне на чистотата на вагината и наличието на гъбични и други заболявания. Ако е необходимо, могат да се направят и специални тестове за други полово предавани инфекции.
 7. След общ преглед се предприемат някои от следните изследвания:
 • кръв и урина;
 • биохимични показатели на кръвта;
 • кръвна група и резус фактор;
 • кръвен тест за наличие на патогенни микроорганизми в тялото на болести като сифилис (васерман - RW), хепатит В и С и СПИН.

Също така при необходимост се дават направления за различни специалисти, който ще трябва да посетите в продължение на няколко дни след консултацията – например, очен лекар, зъболекар, ендокринолог и други специалисти.

Каква ще е периодичност на консултациите?

Първата фетална морфология ще се състои през 11-13+6 г.с. Второто тримесечие от бременността ще налага да посещавате лекаря на всеки две седмици, а през третото тримесечие - веднъж на всеки 10 дни. Ако има някакви усложнения по време на бременност, посещенията трябва да бъдат провеждани по- често.

Текст: Milenita May