Важните уроци, които не се учат в училище или детска градина са онези, предадени от нашите родители. Те са хората, които ни помагат да подредим пъзела на живота, да открием осъзнатото, интересното, емоционалното и интелигентното в нашия живот. Младите, децата на бъдещето, имат нужда от подкрепа, а не възмущение и обида. Всеки родител е чувал думите: ”Днешното поколение за нищо не става”.  Взаимоотношенията в семейството играят изключително важна роля в живота на детето. Интересните теми дават шанс на  всеки родител да покаже на своето дете един добър пример и изграждане на семейни ценности. В първия по рода си Дигитален фестивал на ранното детско развитие “Оставете следа”, организиран от екипа на Девелопия”, родители, деца и специалисти ще имат възможността да се съберат заедно на едно място, в рамките на два поредни дни, за да преоткрият ранното детско развитие по-един нов, иновативен, различен, интересен, забавен и най-вече полезен начин. Над 40+ гост-специалисти, над 15+ организации, в това число детски градини, ясли, училища, академии за най-малките, брандове, институти и организации, събират общи усилия и знания в полза на семейството и общото му благо.

Станислава Льокок е репродуктивен натуропат, майка на две деца и човек, който се е отдал на мисията и каузата да помага на повече двойки с репродуктивни проблеми да сбъдват своята най-съкровена мечта - да имат дете. Станислава дава личен пример и вдъхновява чрез своята история, давайки кураж и сила, че въпреки възрастта мисията е възможна. Тя е създател на Natural Conception Awareness.

Ето и какво споделя тя за безплодието. Кои са причините, какви изследвания е нужно да направим и какво ще научим от тях?

Безплодието, наречено още стерилитет, се определя като невъзможността на една жена в детеродна възраст да зачене в рамките на една година сексуална активност без използване на контрацептиви. Като безплодие се определя и преживяването на няколко спонтанни аборта. Статистиката показва, че всяка шеста двойка в света страда от безплодие. В развиващите се страни – всяка четвърта.  Честотата на безплодие варира от 10 до 20 процента. За последните 50 години, средният процент на зачеването в световен мащаб е намалял наполовина. Причините за безплодието често са свързани с нарушения в сексуалната сфера на единия или двамата партньори.  В 30% от случаите, то се дължи на смущения в сексуалната сфера при жените, в други 30% - на смущения при мъжете и в около 30% от случаите безплодието e свързано с проблеми и при двамата партньори или е неизяснено.

Безплодие при жените

Безплодието при жените е разделено на първичен и вторичен стерилитет. Първичният стерилитет е липсата на бременност в миналото. Вторичният стерилитет при жените се диагностицира при наличието на предишна бременност.

Често срещани причини за женското безплодие са:

 • Непроходими или трудно проходими маточни тръби;
 • Изчерпан яйчников резерв;
 • Хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници, недостатъчност на лутеалната фаза;
 • Ендометриоза;
 • Проблеми със щитовидната жлеза;
 • Инфекции;
 • Имунологични и генетични причини и др.

Безплодие при мъжете

Причина за мъжкото безплодие често е лошото качество на спермата. То може да се състои в малък брой сперматозоиди, сперматозоиди с не добра подвижност или нарушена морфология.

Някои от причините за лошото качество на сперматозоидите и мъжкия стерилитет са следните:

 • крипторхизъм (не спуснали се или късно установили се в скроталната торбичка тестиси);
 • варикоцеле (разширени вени на тестисите);
 • хидроцеле (наличие на течност в скроталната торбичка);
 • травма на тестисите;
 • хормонален дисбаланс;
 • тумор
 • излагане на радиация;
 • алкохол и употреба на наркотици;
 • генитални инфекции;
 • имунологични и/или генетични причини;
 • прекомерни упражнения;
 • стрес.

 

Изследвания

Препоръчително е изследвания за установяване причината за безплодието да се направят едновременно и на двамата партньори. Изследванията на мъжкия стерилитет започват със спермограма. За спермалния анализ е необходимо да се спазват от 3 до 5 дни сексуално въздържание. В клиниката по фертилитет на партньора му се предоставя стерилен контейнер, за да отдели еякулат. Ако параметрите на спермалния анализ не са в норма, изследването може да се повтори и да се направят доуточняващи прегледи и изследвания - хормонални, генетични и др.  Трябва да се посетят уролог или андролог – специалисти, занимаващи се с половата система на мъжа и мъжкия стерилитет. В редки случаи, за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция, може да се наложи операция и биопсия от тестиса.

Изследванията на жените за безплодие обикновено започват с гинекологичен преглед и ехографско изследване. След това обикновено се прави фоликулометрия, тест за проходимост на маточните тръби и кръвни изследвания.

Кръвните изследвания включват:

1) изследвания за венерически заболявания;

2) полови хормони на ден 2-3 от менструалния цикъл и прогестерон - 7 дни след овулация;

3) пълен панел щитовидна жлеза;

4) панел за основни хранителни недостатъчности и

5) изследвания на надбъбречните жлези, които включват два хормона – кортизол и ДХЕА.

При проблеми със задържането на плода се препоръчват изследвания за тромбофилия. Обикновено, когато всичко друго изглежда добре, но бременност не настъпва или пък имаме загуба на бременности, необходимо е да се направят генетични и имунологични изследвания. Диагноза неизяснен стерилитет би следвало да се поставя само след изключване на посочените по-горе причини за безплодие.

Лечение

При анатомични причини за безплодие (напр. запушени фалопиеви тръби или липсващ яйчник), както и при тежък мъжки фактор, се налага използването на репродуктивни технологии. Методите за асистирана репродукция са различни и включват вътрематочна инсеминация, ин-витро оплождането и /ICSI/ (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката). При вътрематочната инсеминация, с тънък катетър във вътрешността на матката на жената се вкарва обработен материал от еякулата на партньора или от анонимен донор. Този метод се прилага, когато има проходимост на маточните тръби, доказана овулация и добри показатели на спермалния анализ. При метода ин витро, чрез хормонални препарати се предизвиква образуването на повече фоликули и отделянето на повече яйцеклетки при жената в един цикъл. Под ултразвуков контрол и анестезия тези яйцеклетки се аспирират и след това се оплождат в лабораторни условия със сперматозоиди от партньора или от донор. След 2-5 дни оплодените яйцеклетки /ембриони/ се трансферират в матката с използването на катетър. Ин витро може да бъде направено и на естествен цикъл, без хормонална стимулация на жената. Обикновено тогава имаме отделяне на само една яйцеклетка.

Когато параметрите на спермограмата са компрометирани  (сперматозоидите са недостатъчни, имат нарушена подвижност или морфология) или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат до яйцеклетката или сперматозоида да проникне, се прилага метода /ICSI/. Натуропатичният подход към репродуктивното здраве е един алтернативен подход, който е холистичен и ефективен, независимо дали целим естествено зачеване или ще използваме репродуктивна технология.  Натуропатията вярва в естествените способности на тялото да самооздравява. А репродуктивното здраве е функция на здравето въобще. Зачеваме тогава, когато сме в най-добра здравословна форма. Методите, които натуропатията ползва са свързани с промяна на основни житейски навици – начин на хранене, навици за сън и почивка, хигиена на съня, изчистване на токсините от домакинството и взаимоотношенията, спорт и движение, психично и емоционално здраве. Когато си помогнем по този начин, помагаме на естествената способност на тялото си да самооздравява. Научни изследвания показват, че когато оптимизираме здравето си по този начин, шансовете за естествено забременяване драматично нарастват на 81 %. Освен това, като резултат от подобреното цялостно здравословно състояние, при положение, че все още се налага прилагането на репродуктивни технологии като ин витро, успеваемостта им нараства на 47.1%.

Подготовката преди зачеването лежи в основата на бъдещия успех. Качеството на яйцеклетката и сперматозоида към момента на зачеване е отражение на всичко, което се е случило в живота ви и вашата околна среда през последните четири месеца, та и повече. Фертилитетът към един настоящ момент зависи от цялостното здравословно състояние, хранене, ниво на стрес, насищане на кръвта с кислород, хормонални нива, емоции и още много други фактори през последните четири месеца от живота на един човек. Всеки потенциален родител има възможност значително да подобри фертилитета си и бъдещото здраве на детето си именно в месеците на подготовка преди зачеването му. Сто и двадесет дни е минималното време, необходимо на една яйцеклетка да узрее и на един сперматозоид – да се формира. Това е и времето, в което можете да оптимизирате здравето на бъдещата ви рожба, като й дадете възможно най-добрия старт в живота. По тази причина и независимо от възрастта и предходното здравословно състояние на бъдещите родители, за да дадете най-добрата възможност на вашето и на партньора ви тяло да оздравеят и доведат до бленуваното от вас бебче, предварителната подготовка за зачеване и на двамата партньори би трябвало да е задължително условие.

Автор: Станислава Льокок, репродуктивен натуропат

*За да научите повече по темата, да се включите в предстоящия фестивал заедно със своето семейство и да станете част от общността на активни, осъзнати, можещи и знаещи родители, Ви каним да посетите платформата на Девелопия за ранно детско развитие. Там ще откриете нужната информация, програма, насоки и допълнения.

За участие в изложението: https://bit.ly/30lDN5a

За събитието - информация/програма: https://www.developya.org/festivalmaydevelopya

За по-добро бъдеще на нашите деца.