Важните уроци, които не се учат в училище или детска градина са онези, предадени от нашите родители. Те са хората, които ни помагат да подредим пъзела на живота, да открием осъзнатото, интересното, емоционалното и интелигентното в нашия живот. Младите, децата на бъдещето, имат нужда от подкрепа, а не възмущение и обида. Всеки родител е чувал думите: ”Днешното поколение за нищо не става”.  Взаимоотношенията в семейството играят изключително важна роля в живота на детето. Интересните теми дават шанс на  всеки родител да покаже на своето дете един добър пример и изграждане на семейни ценности. В първия по рода си Дигитален фестивал на ранното детско развитие “Оставете следа”, организиран от екипа на “Девелопия”, родители, деца и специалисти ще имат възможността да се съберат заедно на едно място, в рамките на два поредни дни, за да преоткрият ранното детско развитие по-един нов, иновативен, различен, интересен, забавен и най-вече полезен начин. Над 40+ гост-специалисти, над 15+ организации, в това число детски градини, ясли, училища, академии за най-малките, брандове, институти и организации, събират общи усилия и знания в полза на семейството и общото му благо. Станислава Льокок е репродуктивен натуропат, майка на две деца и човек, който се е отдал на мисията и каузата да помага на повече двойки с репродуктивни проблеми да сбъдват своята най-съкровена мечта - да имат дете. Станислава дава личен пример и вдъхновява чрез своята история, давайки кураж и сила, че въпреки възрастта мисията е възможна. Тя е създател на Natural Conception Awareness.

Ето и какво споделя тя за зависимостта между сънят и репродуктивното здраве на семейството.

Достатъчният и качествен сън е определящ за хормоналния баланс, качеството на сперматозоида и яйцеклетката и ключ към успешно зачеване и здрава бременност.  Причината за това е хормона мелатонин, който има пряка връзка с качеството на яйцеклетката и яйчниковия запас. Мелатонинът се произвежда в най-големи количества в часовете след 23:00 ч.  Затова е и препоръчително след 11 ч. вечер да сме заспали.  Той се произвежда само на тъмно, затова е необходимо спалнята да е тъмна. Оптимизирането на нивата на мелатонина ни помага да се отпуснем, да се справяме по-добре със стреса, подобрява и качеството на съня, което влияе на фертилитета. Когато не се наспиваме достатъчно (оптималния сън е 8 часа, което се равнява на около 9 часа в леглото), мелатонина се разбърква и създаваме за тялото ситуация на стрес като то влиза в режим “атака или бягство”.  Когато това стане, репродуктивните хормони започват да бъдат използвани за производство на стрес хормони.  Т.е. ресурсите, които са ни необходими за репродукция, започват да бъдат използвани за друга цел. Инсомнията или неадекватното качество и количество сън се асоциират със занижена продуктивност, проблеми с паметта, повишена агресия, раздразнителност, тревожност, депресия, емоционален стрес, наднормено тегло, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и безплодие.

По отношение на репродуктивното здраве, лошият сън при мъжете се свързва с по-малка подвижност на сперматозоидите и занижени нива на тестостерон.  Проучвания показват, че при мъже, които спят по-малко от 6,5 и повече от 9 часа нощем, е занижено количеството на сперматозоидите.  Т.е. оптималното количество сън при мъжете би било между 7 и 8 часа.  При жените, лошият сън влияе на нивата на репродуктивните хормони и прави цикъла нередовен.  Лошият сън смущава производството на защитни цитокини, което може да увеличи риска от инфекция, възпаления и безплодие.  Работата на смени смущава биологичния ни часовник, а от там – и овулацията като удължава времето, необходимо за забременяване. В часовете между 11 и 1 през нощта, жлъчката изхвърля токсини и започва да се самопочиства.  Ако сме будни обаче по това време, токсините се задръстват в черния дроб и вторично задръстват цялата ни система, което е пагубно за фертилитета и здравето въобще.

Какви са нейните препоръки към двойките с репродуктивни проблеми, които страдат от безсъние или не обръщат голямо внимание на това?

Препоръки: да си лягаме рано; да започнем да ставаме по едно и също време сутрин, за да пренастроим режима си за сън; да спортуваме през деня, така че вечер да сме изморени; да избягваме тренировки поне 6 часа преди заспиване; да избягваме кофеин, алкохол и похапване непосредствено преди лягане (минимум 3 часа преди сън да не се яде), защото пречат на добрия сън; да избягваме електроника в спалнята – телевизор, ДВД, компютър и др. устройства.  Режимът светлина – тъмнина регулира нашия циркаден ритъм.   Той е нашия вътрешен биологичен часовник и е много важен за хормоналния баланс.  Хубаво е да се излага на пряка слънчева светлина веднага при събуждане сутрин, защото това стимулира производството на определени хормони, напр. кортизол; и да не се излагаме на т.нар. синя светлина от телевизор, компютър, таблет, телефон и други подобни устройства 2—3 часа преди лягане, защото това инхибира производството на мелатонин.

Автор: Станислава Льокок, репродуктивен натуропат

*За да научите повече по темата, да се включите в предстоящия фестивал заедно със своето семейство и да станете част от общността на активни, осъзнати, можещи и знаещи родители, Ви каним да посетите платформата на Девелопия за ранно детско развитие. Там ще откриете нужната информация, програма, насоки и допълнения.

За участие в изложението: https://bit.ly/30lDN5a

За събитието - информация/програма: https://www.developya.org/festivalmaydevelopya

За по-добро бъдеще на нашите деца.