Доверието между родител-дете се гради на възможността за свободно и открито споделяне. Няма една фиксирана формула за всички родители, които срещат трудности в отглеждането на своето дете/деца. Изисква се търпение, кураж, воля и  разбирателство. „Да си родител означава да балансираш между мека строгост и категорична нежност. Това не е равно на приятелство, това е родителство. А то е процес за цял живот.“ Всеки път, когато ни се струва, че децата ни действат твърде бавно, трябва да сме наясно, че всъщност ние сме бързащите. В първия по рода си Дигитален фестивал на ранното детско развитие “Оставете следа”, организиран от екипа на “Девелопия”, родители, деца и специалисти ще имат възможността да се съберат заедно на едно място, в рамките на два поредни дни, за да преоткрият ранното детско развитие по-един нов, иновативен, различен, интересен, забавен и най-вече полезен начин. Над 40+ гост-специалисти, над 15+ организации, в това число детски градини, ясли, училища, академии за най-малките, брандове, институти и организации, събират общи усилия и знания в полза на семейството и общото му благо. Станислава Льокок е репродуктивен натуропат, майка на две деца и човек, който се е отдал на мисията и каузата да помага на повече двойки с репродуктивни проблеми да сбъдват своята най-съкровена мечта - да имат дете. Станислава дава личен пример и вдъхновява чрез своята история, давайки кураж и сила, че въпреки възрастта мисията е възможна. Тя е създател на Natural Conception Awareness.

Ето и какво споделя тя за зависимостта между кофеинът и репродуктивното здраве на семейството…

Кофеинът е психоактивно вещество, което влияе на мозъчната функция, настроението и поведението, увеличава желанието и склонността за прием на алкохол и никотин. Кофеин се съдържа не само в кафето, а и в някои чайове, газирани напитки, енергийни напитки и шоколада.

Кофеинът влияе на женските полови хормони, като може да възпрепятства овулацията, да предизвика нередовен цикъл и в крайна сметка – безплодие.  Една чаша кафе съдържа средно 100 мг кофеин.  Консумацията на 200 мг или повече кофеин на ден намалява концентрацията на естрадиол в кръвта, което може да повлияе на овулацията и способността за зачеване.  При жени, чувствителни към кофеин, консумацията на само 2—50 мг кофеин на ден (което се равнява на 10 г шоколад  до половин чаша кафе) увеличава риска от спонтанен аборт и невъзможността за зачеване.

Научни изследвания показват, че жени, които не употребяват кофеин, е два пъти по-вероятно да заченат в сравнение с жени, които умерено консумират кофеин.  Кофеинът намалява броя на извадените яйцеклетки при ин витро.  Той смущава лигавицата на матката и по този начин може да попречи на имплантирането на оплодената яйцеклетка.

При мъжете, кофеинът увеличава нивата на мъжките репродуктивни хормони – тестостерон и SHBG (секс хормон свързващ глобулин).  В големи количества, това може да увреди ДНК-то на спермата и редуцира всички нейни останали параметри – размер и форма на сперматозоидите, количество и подвижност.

Автор: Станислава Льокок, репродуктивен натуропат

*За да научите повече по темата, да се включите в предстоящия фестивал заедно със своето семейство и да станете част от общността на активни, осъзнати, можещи и знаещи родители, Ви каним да посетите платформата на Девелопия за ранно детско развитие. Там ще откриете нужната информация, програма, насоки и допълнения.

За участие в изложението: https://bit.ly/30lDN5a

За събитието - информация/програма: https://www.developya.org/festivalmaydevelopya

За по-добро бъдеще на нашите деца.