Обръщаме поглед към женското здраве, периода на бременността и момента на раждането и търсим отговори на въпроси, които изискват вниманието на жените, особено ако са бременни или планират бременност. За всичко важно по темата си говорим с д-р Наталия Петракиева, акушер-гинеколог.

Д-р Петракиева завършва медицина през 2012 г. в МУ – Плевен. През 2013 г. започва да специализира акушерство и гинекология в СБАЛАГ „Майчин дом”. Придобива специалност през 2017 г., а от 2018 г. е асистент в Катедрата по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на МУ-София. Работи в Първа гинекологична клиника „Онкогинекологична, тазова и ендоскопска хирургия“ в СБАЛАГ „Майчин дом”. Има интереси в областта на онкогинекологията, ендоскопската и роботизираната хирургия. Детско-юношеската гинекология също представлява силен интерес за нея.

По пътя към мечтата да прегърнеш първата си рожба

За нас е удоволствие, че имаме възможност да ви споделим разговора ни с д-р Наталия Петракиева. Д-р Петракиева, благодарим Ви, че приехте нашата покана и се съгласихте да говорим по темата.

Какво е вашето наблюдение – грижат ли се днес жените за женското си здраве?

Жената днес е много по-информирана и с широки възможности за женска грижа, вкл. в България. Дали се възползва е съвсем друг въпрос. Това зависи от личната мотивация и култура на отговорност към здравето, която нашето общество тепърва изгражда. За тези обаче, които искат, достъпът до висококвалифицирана помощ в България е лесен и бърз, с множество възможности за различните социални групи.

Защо са важни редовните посещения при акушер-гинеколог, какви сериозни заболявания можем да избегнем чрез профилактичните прегледи?

Редовните посещения при висококвалифициран акушер-гинеколог гарантират навременното разпознаване на предракови състояния като дисплазията на вулва, влагалище и маточната шийка; атипичната хиперплазия на ендометриума или в полип. Навременното им откриване и отстраняване не допуска развитието на същински рак при пациентките. Диагностицирането на латентно протичащи, т.е. без симптоми, възпалителни състояния и лечението им предотвратяват настъпването на трайни увреждания за женския организъм като стерилитет. Откриването на ендометриоза и своевременното и лечение запазват яйчниковия резерв и не допускат увреждане на качеството на живот на пациентките. Стриктното водене на женска консултация по време на бременност способства за навременното разпознаване на ранните признаци на усложнения на бременността. Това е от съществено значение за благоприятния изход от бременността както за майката, така и за плода.

За първи път от години - успешна грижа за недоносено бебе в МБАЛ Св. Иван Рилски

Какви изследвания е добре да си направят родителите, планиращи бременност?

Ако партньорите са здрави и провели редовните си профилактични прегледи, които са удостоверили това, няма нужда от специфични изследвания. Бременността е нормално състояние за женския организъм и е гарантирала оцеляването и съществуването ни. Към изследвания трябва да се пристъпва, ако има показания за тях като заболявания на партньорите или в семействата им, история на неуспешни бременности или невъзможност за такава. 

Важно ли е да се подготвим предварително за бременността и как това да се случи ефективно и успешно?

При планиране на бременност жената трябва да приема като добавка фолиева киселина за подпомагане на правилното развитие на нервната система на плода още от най-ранен срок. Въздържанието от алкохол, тютюнопушене и т.н. също влизат в съображение. Ако има хронични заболявания при някой от партньорите, задължително трябва да са стабилно контролирани при зачеването и с тясно проследяване по време на самата бременност.

Кои са най-честите причини за проблемна бременност – какво показва Вашата практика?

Патологичната бременност може да е последствие е от множество заболявания и съпътстващи фактори. Тежките усложнения обаче настъпват най-често поради лошо и нерегулярно проследяване по време на бременността. За да не се допуска задълбочаване на патологичната бременност и застрашаване на живота на майката и плода, е от ключово значение адекватното водене на женската консултация и колаборативността на пациентката.

Кога съществува риск бременността да бъде успешна?

В най-голям риск са жените с нисък социално-икономически статус, непълнолетните и дори малолетни бременни, живеещите в малки и отдалечени населени места. Когато бременността протича на фона на някакво хронично заболяване, е много важен стриктният му контрол и проследяване.

Много често срещан проблем е миомата на матката – ще ни разкажете ли малко повече за него, какво представлява, как влияе на бременността?

Миомата е доброкачествен тумор на матката. Тя и бременността си влияят взаимно. Високият хормонален фон по време на бременност „храни“ миомата и може да се наблюдава нарастването в различна степен, вкл. настъпването на спешни усложнения от това. От друга страна разположението, големината и броят на миомите може да повлияе много аспекти на бременността - имплантирането на зародиша и прикрепяне на плацентата в ранните срокове; позицията и положението на плода и плацентата, притискането на съседни органи и функциите им напред през бременността; начина и хода на родоразрешение при раждането. При миома и желание за бременност трябва насочена консултация с висококвалифициран специалист, за да се оценят всички възможни рискове и избере правилният подход към конкретната пациентка, за да се осигурят благополучната ѝ бременност и раждане.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Миомен възел и секцио – какво изисква подобна ситуация, какви методи се използват, за да се стигне до положителен резултат (бебешки плач)?

Ако миомата не пречи за оперативното раждане на плода и няма настъпили усложнения в нея, не трябва да се отстранява по време на цезаровото сечение, защото рисковете за живота на майката или за матката ѝ могат да са сериозни. Случаите, при които се налага отстраняване на миома по време на цезаровото сечение, изискват много добри хирургични умения на акушер-гинеколога и добра подготовка на екипа и базата, която обезпечава операцията.

Как да се справим със страха от раждането – какво съветвате Вашите пациенти?

Няма нищо по-нормално и хубаво в света от раждането на нов живот. Пациентките трябва да изберат квалифициран наблюдаващ специалист, на който да вярват. Да се информират от него адекватно и да работят заедно върху всеки аспект, който тревожи конкретната пациентка.

Естествено раждане или секцио – как да решим?

Този въпрос няма еднозначен отговор, а изисква персонален подход към всяка пациентка, качествена оценка на цялата и медицинска история и ход на бременността.

Вашият съвет към нашите читатели?

Да се грижат за себе си и да не пропускат профилактичните си прегледи, за да се радват на живота в крепко здраве.

 

Разговора проведе: Християна Гълъбова