Делът на ражданията със секцио вече минава 40%, а в последните няколко години се увеличава с по 2-3% на година. Световната здравна организация е на мнение, че в идеалния случай цезарово сечение трябва да се предприема само когато е медицински необходимо.

И все пак - независимо по какъв начин се е родило бебето, усещането, което всяка майка изпитва, е несравнимо щастие.

Нека бъдем откровени обаче - след еуфорията на големия ден, жената се фокусира върху някои болки и неразположения, наследство от раждането. Говорейки за цезарово сечение, акцентът несъмнено пада върху белега. 

Какъв ли ще бъде Той? 

Ще се забелязва ли? Ще повлияе ли на качество на живота? На първо място - по отношение на вида на белега, значение имат уменията на лекаря, извършил операцията. Затова, мили дами, преди интервенцията помолете за пълна информация - какъв ще бъде разрезът, кой метод ще се приложи, какви конци ще се използват, възможно ли е да се залепи (хирургичното лепило има за цел да запечата кожата) и т.н. Не оставяйте място за изненада. 

След това на ход са вашите усилия - трябва да полагате грижи за мястото, разбира се, когато бъдат премахнати специалните лепенки от раната. Не вдигайте нищо по-тежко от бебето и в рамките на 6 до 8 седмици забравите за интимните ласки. 

Вече сте у дома, гушкате новия член в семейството… Бременното коремче го няма, но белегът е там - вие с любопитство го разглеждате в огледалото. И тук идва големият въпрос - а сега какво, как и кога? 

Често дамите отправят запитвания във фейсбук групи, форуми, питат приятелки и търсят обмяна на опит, понякога дори пропускат мнението на лекаря. Този метод обаче невинаги дава наистина добро решение, дори напротив - жените лесно се объркват, тревожат се, че нещо, повлияло отлично на техен познат, не дава същия резултат и при тях.

Как изглежда белегът?
Намира се в най-долната част на матката, която е по-тънка. На допир е грапав, зачервен, с тъмни петна около шева. ВНИМАНИЕ: нормално е да усещате изтръпване и сърбеж, НОраната не бива да сълзи! Раната ще заздравее напълно до три месеца след операцията.

Как да се грижите за него?

  • Преди всичко – обичайте го! Белегът на Любовта, символизиращ появата на нов живот, не може да бъде наречен „грозен“. С лекота го определяме, като „естетика в несъвършенството“, която се нуждае от специална грижа. 
  • Пазете го! Можете да го мокрите, но не бива да го търкате с гъба под душа или да го чешете енергично, когато ви сърби. Не бързайте с колана/корсета за стягане. Започнете с леки тренировки у дома или се консултирайте с кинезитерапевт, който има опит именно с бременни и родилки.
  • Доверете се на продукт, създаващ защитен слой върху раната, спомагащ регенерацията на епидермиса и намаляването на възпалението. С други думи - запечатайте раната и се уверете, че е предпазена от микроорганизми. Козметиката със силикон е подходяща и в този ред на мисли - отличен избор е крем Lecoxen, многоцелеви усъвършенстван продукт, съдържащ силиконови еластомери, естествени антиоксиданти и специфични съставки за подпомагане на цикатризацията. Защо е подходящ за лечение на рани и с какво заслужава доверието ви – научете ТУК:http://lecoxen.bg/