Вие сте бременна?  Несъмнено целта ви е бебето да се появи на този свят безопасно. И ако това означава цезарово сечение, то полученият разрез представлява чудото на живота – следата, доказваща, че рожбата ви вече съществува извън утробата.

Естествено е да искате да направите всичко възможно, за да сте сигурни, че раната заздравява добре и белезите са сведени до минимум. Добрата новина – лечението на повечето белези от секцио е лесно. Обикновено след тях остава тънка линия точно над срамната кост, която без проблем се прикрива с дрехи, бельо или бански.

Видове разрези

По време на цезарово сечение, лекарят прави два разреза: първият е през кожата на долната част на корема, на около сантиметър или два над линията на срамната кост. Вторият е в матката. От там той ще извади бебето. Видът на разреза на корема може да не е същият, като този на матката.

 • Хоризонтален

Днес се използва нисък напречен разрез (или „бикини разрез”) в 95% от случаите. Прави се в най-долната част на матката, която е по-тънка. Това осигурява минимално кървене. Освен това е по-малко вероятно да се разкъса при последващо вагинално раждане.

 • Вертикален

Известен също като „класически“ разрез, той е по средата на корема, обикновено от пъпа до линията на срамната кост. Този тип е сравнително остарял като практика и сега се прави само в конкретни случаи – ако вече имате белег от предишна операция, ако бебето е ниско в матката (или в друго необичайно положение) или ако при спешни случаи се изисква незабавно раждане (например тежък фетален дистрес или прекомерно кървене поради предлежание на плацентата). Вертикалните разрези могат да бъдат по-болезнени и заздравяването им да отнеме повече време.

Затваряне на раната 

 • Скоби

Използва се кожен телбод за затваряне на разреза с метални скоби – популярен избор, тъй като това е най-лесният и бърз вариант. 

 • Шевове

С помощта на игла и конец лекарят зашива разреза. Въпреки че този метод отнема малко повече време (около 30 минути), има експерти, които смятат, че може да бъде по-добър избор. Някои изследвания сочат, че при жените, чиято рана е затворена с шевове, има значително по-малка вероятност да развият усложнения. Използват се саморазграждащи се конци. 

 • Лепило

Хирургичното лепило запечатва кожата, след което се обвива с прозрачен превръзка. Някои експерти твърдят, че лепилото лекува най-бързо и оставя най-финия и най-малко видим белег. Лекарите могат да го използват в зависимост от няколко фактора, включително как е минала операцията, вида разрез, особеностите на кожата и мазнините на корема. 

Видове белези

Повечето белези от цезарово сечение зарастват правилно, но понякога оздравителният процес на тялото ви преминава прекалено бързо. Това може да доведе до проблеми с белега, особено ако сте по-млади (под 30 години) и имате по-тъмна кожа. Проблемите, които се появяват в тези случаи включват: 

 • Келоиди

Келоиден белег се появява, когато тъканта на белега се простира отвъд първоначалните граници на раната, което води до образуване на бучки тъкан около разреза.

 • Хипертрофичен белег

Хипертрофичният белег е по-дебел, по-стегнат и обикновено по-повдигнат от нормалния, но за разлика от келоида, той остава в границите на първоначалната си линия. 

Подпомагане на заздравяването

Следвайки тези здравословни съвети, ще помогнете на белега от цезаровото сечение да заздравее по-добре: 

 • Пазете го чист

Веднъж на ден (когато се къпете) оставете сапунена вода да се стича по раната. Няма нужда да я пазите от водата, но трябва да избягвате енергичното търкане. Когато сте готови, внимателно подсушете зоната с чиста кърпа.

 •  Мажете с подходящ крем

Някои лекари казват, че е добре да прилагате локален антибиотик или вазелин и да покриете раната леко с превръзка. Други твърдят, че е за предпочитане да не нанасяте нищо и да оставите зоната свободна. Обсъдете с лекар кое е най-доброто за вас.

 • Оставете го да „диша”

Въздухът стимулира заздравяването при наранявания на кожата. Когато имате възможност, оставяйте белега свободен от покритие. Това не означава, че трябва да се разхождате полуголи – носенето на рокля е достатъчно, за да циркулира въздухът.

 •  Не пропускайте преглед

Ако разрезът ви е затворен с шевове, които не се саморазграждат, не забравяйте да отидете на последващ преглед за махане на конците. Оставянето на шевовете по-дълго от препоръчителното, може да доведе до неприятен естетически резултат.

 • Задръжте упражненията

Трябва да бъдете внимателни, за да позволите белезите на матката и корема ви да заздравеят. Затова избягвайте да огъвате, усуквате тялото си или да правите резки движения колкото е възможно повече и не вдигайте нищо по-тежко от бебето си. Преди да възобновите тренировките, се посъветвайте с лекар.

 • Размърдайте се

Това, че не можете да тренирате за маратон в момента, не означава, че не можете да останете активни. Увеличеният приток на кръв, всъщност помага за заздравяването и намалява шансовете за развитие на дълбока венозна тромбоза. Веднага щом се почувствате достатъчно стабилни, сложете бебето в количката и се разходете из квартала. 

Признаци на инфекция

Ако получите някой от следните симптоми, незабавно се свържете с вашия лекар:

 • Зачервяване или подуване на разреза или кожата около него
 • Температура по-висока от 38°C
 • Сълзене от раната
 • Миризма на гной от мястото
 • Раната става твърда или усещате засилваща се болка около нея
 • Болка или чувствителност в определено място на разреза (имайте предвид, че болката е нормална в първите няколко седмици, но тя трябва да бъде цялостна, а не локализирана на конкретно място)
 • Разрезът ви се отваря 

Как да сведем до минимум белезите

До две седмици раната ви трябва да изглежда много по-добре. Все пак може да отнеме от шест седмици до три месеца, преди да заздравее напълно.Въпреки че белегът от секцио ще избледнее с времето, няколко прости трика могат да помогнат за подобряване на външния му вид:

 •  Козметика със силикон

Тя е под формата на силиконови пластири или кремове. Не е известно как точно работи силиконът за подобряване на белезите, но някои изследвания показват, че може да помогне за омекотяване и изравняване на мястото, особено ако имате склонност да образувате келоиди или хипертрофични белези. Можете да започнете да прилагате подобна козметика три или четири седмици след цезаровото сечение (като преди това задължително сте се консултирали с лекар). Резултат вероятно ще има след месец.

 • Ограничете излагането на слънце

Слънцето може да направи белега по-видим, като го потъмни или изсветли спрямо кожата около него. Опитайте се да го пазите от пряка слънчева светлина през първата година и задължително използвайте слънцезащитни продукти. 

 • Опции за лечение на белези

Може би раната ви не е заздравяла така, както сте мислили, че е възможно, или просто искате тя да изчезне. Въпреки че няма начин да я изтриете с магическа гумичка, съществуват няколко варианта, които са способни да подобрят външния вид и усещане.      

Нехирургични процедури

С тези процедури можете да започнете скоро след операцията: 

 • Лазерна терапия

Някои лазери могат да премахнат обезцветяването, докато други помагат за омекотяване на текстурата. Можете да започнете, след като всякакви шевове бъдат отстранени. Вероятно резултатът ще бъде по-добър, ако стартирате терапията по-рано.  

 • Стероидни инжекции

При по-агресивни белези (тези, които са образували келоиди или са станали хипертрофични) инжектирането на стероид с дълго действие намалява възпалението и помага на белега да се изравни и да стане по-малко забележим. Можете да направите първата инжекция веднага щом разрезът заздравее. Обикновено се прилага по една инжекция месечно за период от три до шест месеца, в зависимост от белега.

Хирургични процедури

Ако се интересувате от хирургични опции, говорете с вашия лекар дали някоя от следните може да работи при вас: 

 • Ревизия на белези

С тази процедура хирург премахва кожата около белега напълно и след това с точност зашива новата рана, като оставя по-тънък и по-малко видим белег. Тази операция може да помогне, ако белегът е широк или удебелен, ако сте образували келоиден или хипертрофичен белег.  

 • Абдоминопластика

Ако имате излишна, отпусната кожа на корема, може да си струва да се обмисли тази операция. По време на процедурата, хирург отрязва допълнително мазнини и кожа (включително белег от цезаровото сечение) и внимателно зашива разреза. Това вероятно не е добър избор, ако белегът от секциото ви е малък, тъй като този от абдоминопластиката обикновено е по-дълъг.  

Често задавани въпроси   

 Нормално ли е раната да сърби? Това се случва много често, тъй като нервите в областта са били нарушени. Избягвайте чесане. За да успокоите сърбящата кожа, можете да нанесете минимално количество крем против слънчево изгаряне върху кожата около белега. Или сложете пакет с лед върху зоната за около пет минути. 

Нормално ли е да мирише? Докато поддържате раната чиста, зоната не трябва да има аромат. Ако стане така, консултирайте се с лекар, тъй като това би могло да бъде признак на инфекция. 

Нормално ли е да изтръпне? Да. Много жени изпитват усещане за изтръпване в областта на раната, което обикновено отминава с времето. Споменете го на вашия лекар, ако се притеснявате.

Съвременната медицина разполага с най-различни средства, за да намали неприятните физически и естетически ефекти от извършени операции. Но не забравяйте, че точно този белег е вечен спомен за едно от най-важните събития в живота. Радвайте му се!