"Секциото спасява много деца, но днес майките са прекарани през иглените уши на страха от естественото раждане". Това каза Павлина Герина от Асоциацията на българските акушерки в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

"Механизмите, по които ние подкрепяме майките по време на бременността, са порочни. До бъдещата майка няма акушерка, която в рамките на 9 месеца да я подготви за раждане. Ако имаше, майките щяха да имат куража да раждат нормално“. 

Тя коментира също и абортите. "Социалните причини за аборта са факт. Жените преди – през 60-те, 70-те, 80-те години са имали поне 2 деца зад гърба си, преди спокойно да вземат решение за премахване на трети или четвърти плод. Днес обаче този избор се прави в ранна възраст, като жените още не са родили първо дете. Причината е желанието им за професионална реализация, което ги кара да отлагат раждането на първо бебе“, разказва още Герина.

За жалост много малко се говори професионално за контрацепцията, даде оценка тя. Фармацевтът рядко си позволява да съветва жена, която отива в аптеката и казва "Дайте ми нещо бързо!“.“ Изборът на контрацепция е изключително индивидуален. Той зависи дори от кръвното налягане на организма. Малко се говори за правилата при избор на контрацептиви“, убедена е Павлина Герина.

Всеки месец в страната ни 1000 жени решават да направят аборт

"Забравяме да помислим за душата за майката, за факта, че тя има нужда да се възстанови след аборт", казва още тя. В нейната практика има много случаи на млади момичета, които правят аборти, връщат се веднага на работа и работодателят дори не разбира за това. "Абортът е травма – той носи обида, болка, кървене. Тя се пренася и в следващи бременности и раждания, затова обществото трябва да си даде сметка за нея. Абортът крие рискове на много нива. Не смятам, че има "терапевтичен аборт“, категорична е Герина.

Статистиката за абортите е много "хлъзгава“, предупреди тя. Статистиците от националния център подават само данни по отчетените клинични пътеки, т.е. данни от Здравна каса. Зависи как лекарят отчита аборта – като желан или по медицински показатели. Затова Герина предупреди цифрите да се възприемат критично.

Източник и снимка: https://www.plovdiv24.bg/