Измененията, които протичат в организма на бременната жена засягат и нейните потни жлези. В резултат на това тя се поти повече от обикновено. През този период е особено важно да отделяте повече от обичайното време за поддържане на личната хигиена. Душ и пак душ, май в тази ситуация нямате друг избор. Водата ще премахне неприятната миризма, но и ще подобри дишането и кръвообращението на кожата. Напомняме – нека водата да НЕ бъде твърде гореща.

СВАЛЕТЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО СВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Въпреки че не можете напълно да избегнете изпотяването по време на бременност, все пак във ваши ръце е да следвате няколко прости съвета за намаляване на дискомфорта:

  • Ако се потите през нощта, заложете на памучни завивки и чаршафи и изхвърлете синтетичните материи от леглото си.
  • Спете на притворен прозорец, когато времето позволява.
  • През бременността е добре да обличате дрехи от естествени материали, позволяващи циркулацията на въздуха и по-доброто дишане на кожата. Добре е да избягвате носенето на синтетика, тъй като се увеличава отделянето на пот. Избирайте светли или много тъмни дрехи, които прикриват признаците на изпотяване.
  • За да не предизвикате раздразнение на кожата си, използвайте антиалергични дезодоранти и козметика за бременни. Използването на лосиони и масла за тяло, предназначени за бременни, са подходящ метод да се справите с неприятнатното потене и аромат. Естественият заместител на дезодорантите са тези без съдържание на алуминий или под фолмата на минерални соли. Те абсорбират потта и не позволяват на бактериите да се размножават. Неутрализират неприятния мирис, но същевременно не запушват порите и позволяват на тялото да диша.
  • Поставянето на предпазители за подмишниците също е добра опция. Те допълнително абсорбират потта и защитават облеклото от зацапване.
  • Внесете някои промени в режима на хранене. Избягвайте пикантна храна и топли напитки, които могат да повишат телесната ви температура. Увеличете консумацията на вода и течности, за да останете хидратирани и да победите топлината.

Кои натурални методи против изпотяване са подходящи през бременността?

  • Направете си содена паста – содата е природно средство, което добре поглъща влагата и неутрализира миризмите от тялото. Към 1 чаена лъжичка сода добавяте малко вода колкото да стане на каша, може да капнете една капка ароматно масло, подходящо за бременни. Пастата се нанася на тялото върху зоните на потене и се оставя за 20 минути. След това се отмива с хладка вода.
  • Лайката е отлично средство против изпотяване. Съществуват множество методи, от които може да се възползвате. Направете си чай от лайка  и го пийте през целия ден. С отварата от лайка също може да обтривате тялото си или да го добавите във ваната.
  • Маслото от чаено дърво унищожава бактериите в зоните на потене. Маслото се разрежда и нанася чрез тампон само под мишниците. Доза: 3 капки на ½ чаша вода;

Текст: Milenita May