При някои жени крампите (мускулните спазми) са чести спътници на бременността. Те обаче могат и да са симптом на магнезиев дефицит в организма на бъдещата майка...
Магнезият е жизненоважен минерал, тъй като отпуска и укрепва мускулите, помага за развитието на здрави кости и зъби, регулира нивото на кръвната захар и т.н. През 9-те месеца нуждата от него се увеличава от 310 на около 360–390 мг дневно, тъй като растящото в утробата бебе също черпи от ценните му свойства.
9 месеца препоръчва
Parusan Комплект Блестяща коса-сияйна кожа-здрави нокти
Приемът на този минерал в неговата природна форма е най-добрият начин бременната да се предпази от дефицита му. Необходимата дневна доза магнезий за бъдещата майка се съдържа в 8 големи банана! Най-богати на магнезий обаче са слънчогледовите и тиквените семки. Голямо количество от минерала съдържат и зеленолистните зеленчуци, фасулът, пълнозърнестите продукти, орехите, бадемите и др.
ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
Недостигът на магнезий може да провокира не само крампи, но и да създаде риск от преждевременни родилни контракции, дори от спонтанен аборт. Жените, които са имали повишено кръвно налягане преди зачеването, също трябва внимателно да следят нивото на магнезия в организма си. Допълнителен прием на минерала под формата на таблетки е препоръчителен само по лекарска препоръка.
Ако през 9-те месеца вземате допълнително и желязо, следете между приема на магнезия и на желязото да има поне два часа. Посъветвайте се с акушер-гинеколога кога да спрете хапчетата магнезий – след 30-ата гестационна седмица те могат да потиснат подготвителните контракции.
За да се предпазите от нощни крампи:
- Вземайте си отпускаща вана преди сън.
- Масажирайте прасците с етерично масло от лайка или лавандула. Най-ефикасен е масажът с приплъзване на бутилка по прасците.
- Преди сън правете упражнения за разтягане на прасците.
Топ 7 храни със съдържание на магнезий:
- Тиквени семки – 450 мг
- Слънчогледови семки – 420 мг
- Какаова прах – 415 мг
- Сусам – 340 мг
- Бадеми – 170 мг
- Зрял боб – 140 мг
- Овесени ядки – 140 мг