За много жени бременността се оказва тревожен и напрегнат период. Не само, защото за първи път изпитваш това особено чувство как някой расте в корема ти, но и защото масово хората около теб започват да дадват съвети (някои основателни, други – не) относно това кое е вредно и какво трябва да избягваш в този период. Сред най-обсъжданите „вредители“ по време на бременността се оказва кафето. Ежегодно учени правят проучвания и излизат с различни теории относно това колко е вредно бременната жена да пие кафе.

Напоследък все повече се говори, че консумирането на кофеин по време на бременност води до спонтанен аборт. Това сочи съвсем ново изследване, представено на годишния конгрес на Американското дружество за репродуктивна медицина, съобщава онлайн изданието на в. Гардиън. Тревожни са данните от проучването, тъй като при 1200 бременни жени се установява, че употребата на кофеин е свързана със спонтанен аборт. Тъй като кафето е популярният източник на кофеин, проучването е насочено най-вече към него.

От онлайн изданието обаче успокояват бременните жени, които не могат да изоставят кафето. Те припомнят, че  подобно, дори по-обширно проучване от 2015 година, също е установило, че  приема на кофеин по време на бременност води до помятане. През следващите две години обаче - 2016 и 2017, се установява, че ниският прием на кофеин не е свързан с повишен риск. Експериментално проучване на английска неправителствена организация, която анализира медицински изследвания, сочи, че показателите на бременни жени, които пият кафе и такива, които не пият са еднакви, т.е. няма място за притеснение.

Това, според специалистите, доказва, че малките количества по време на бременност не са вредни. За тези, които прекаляват обаче учените са категорични, че рискът е висок. Оказва се, че завишените нива на кофеин са вредни за развитието на плода. Тези данни провокираха Световната здравна организация и Националната здравна служба във Великобритания да издадат насоки, препоръчващи жените да ограничат приема на кофеин по време на бременност до 200 мг - около две чаши разтворимо кафе, на ден. Здравните органи напомнят, че количеството кофеин в кафето е силно променливо в зависимост от това дали пиете разтворимо кафе или еспресо.

И така мненията и проучванията по тази тема се оказват множество и все противоречиви. Ясно е само, че консумацията на абсолютно никакво кафе може да е най-сигурният вариант, но вредите, ако има такива, от пиенето на чаша или две на ден изглеждат изключително минимални. И все пак, ако се притеснявате от приема на кофеин по време на бременността, най-добрият съвет е да поговорите с Вашия лекар.

Текст: Деница Янкова