Какво да правите, ако смятате, че вашето бебе има алергия към белтъка на кравето мляко и възможно ли е да помогнете на лекаря да постави точната диагноза?


Алергията към белтъка на кравето мляко най-вероятно ще наложи промяна в менюто на бебето, но нека първо да обърнем внимание на симптомите и последващите стъпки. Ако забележите, че детето има нежелани реакции след кърмене, хранене с шише или консумация на храни, съдържащи млечни продукти, то може да е алергичено към краве мляко (АБКМ). АБКМ засяга много малък брой деца на възраст под една година. За съжаление, това невинаги е лесно да се диагностицира, тъй като симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко са подобни на тези на други заболявания. Така че, ако смятате, че мъничето има симптоми на АБКМ е много важно да говорите с педиатъра, проследяващ здравето и развитието му.


Как да помогнете на лекаря да постави диагноза?
Първо си спомнете кой от семейството ви страда от алергии и какви по вид са те. Опишете подробно какво наблюдавате при детето и защо се опасявате, че диагнозата би могла да бъде именно такава. 
Колкото повече доказателства и информация за симптомите можете да предоставите, толкова по-добре. Например, ако бебето има обрив след хранене, направете снимка и запишете след колко време се появява и колко дълго трае. По същия начин запишете подробностите за всяко повръщане, диария, стомашни спазми или затруднено дишане и как тези симптоми се съотнасят към храненето, приема на течности или другите активности.


Ако се появят два отделни симптома в различни области на тялото, като например повръщане и дразнене на кожата, не забравяйте да подчертаете това.


Защо професионалните съвети са най-добри?
Алергията към белтъка на кравето мляко (АБКМ) е трудна за диагностициране, тъй като други симптоми могат да маскират основната причина. Смята се, че до 15% от децата могат да проявят симптоми, показващи AБКМ, но действителната честота е само 2,5%1.
Ето защо е много важно да не провеждате самостоятелно лечение или да правите значителни промени в менюто на детето, без да се консултирате с лекар. Ако симптомите на детето продължат, може да се наложи да посетите отново специалист – не се обезсърчавайте, понякога доагнозата и лечението отнемат време.


Много млека не са подходящи за бебета с алергия към белтъка на кравето мляко.
Продуктите на основата на соя, включително соево мляко за кърмачета, не се препоръчват за деца на възраст под 6 месеца. Това е така, защото те съдържат фитоестрогени (растителни съединения с подобни на естрогена свойства) и проучванията показват, че 30—50% от децата, които проявяват реакция към формули, базирани на краве мляко, проявяват същата реаакция към на млека за кърмачета, базирани на соя.
Ако детето показва симптоми на AБКМ, не отлагайте консултацията, важно е.