Методите, които избирате за да се справите със запека, зависят от това колко тежко е протичането му, като има редица практични възможности за овладяване на симптомите му. 

АКО НЕ КЪРМИТЕ ВАШЕТО БЕБЕ 

 • Ако по някаква причина не кърмите бебето си, а го храните с шише, може да давате преварена, охладена вода за пиене между храненията. Не приготвяйте по- разредено мляко, с което да храните бебето. 
 • Ако храните бебето с мляко за кърмачета се уверете, че следвате стриктно инструкциите, посочени от производителя на опаковката. Използването на сухо мляко в по- големи количества от посочените би повишило концентрацията на храната. 
 • Нежно движете краката на бебето си сякаш „кара колело“. 
 • Масажирайте нежно корема на бебето по посока на часовниковата стрелка, за да стимулирате перисталтиката. Използвайте бебешко олио при масажа. 

ВАШЕТО ДЕТЕ Е ЗАХРАНЕНО 

 • Предлагайте му преварена и охладена вода по време и между храненията. Уверете се, че приема предложената му вода. 
 • Предлагайте му повече плодове и зеленчуци, за да увеличите приема на фибри, с което се осигурява по- добро функциониране на храносмилателната система. 

ВАЖНО! Никога не го принуждавайте да се храни, ако не иска. Не бихте желали да превърнете времето за хранене в негативно преживяване за детето. 


Опитайте различни методи за справяне със запека. От решаващо значение е да намерите начин за преодоляване на запека при кърмачето, защото колкото по-дълго страда от това, толкова по-трудно ще бъде възстановяването му. Лечението може да продължи седмица или две преди да има видим резултат, затова не се отказвайте да опитвате. Ако вашето дете все още страда от запек след посочения период, консултирайте се с Вашия здравен специалист или фармацевт. 
Бебето може да има симптоми на запек във всеки един етап след раждането си. Проблемът е много често срещан и засяга 2 от 10 кърмачета, което е около 15% от децата. Смята се, че запекът при тях е свързан с все още развиващата се храносмилателна система. 
За родителите е много смущаващо да се справят със запека на детето, но няма причина за тревога, тъй като има редица методи за преодоляване на това състояние. 
При кърмените бебета обичайно консистенцията на изпражненията е по-мека от тази на децата хранени с мляко за кърмачета. 

Съществуват редица възможни причини за запек при кърмачетата: 
Ако вашето дете се разболява или му никнат зъбки е възможно то да откаже храната, което може да доведе до дехидратация, а тя от своя страна до запек. Храносмилателната система на кърмачето е също толкова незряла, колкото е самото то и е възможно да полага усилия за приспособяване към новите форми на хранене. Освен функционални, съществуват и психологични фактори, като фисурата (малка цепнатина около ануса), причиняваща болка при дефекация на детето, което може да доведе до отказ от изхождане. Ако бебето отказва да се изходи, независимо каква е причината, проблемът може да се превърне в постоянен. Кърмените бебета страдат по-рядко от запек в сравнение с бебетата, хранени с мляко за кърмачета, въпреки че първите също могат да бъдат засегнати.
Важно е да запомните, че запекът почти винаги може да се повлияе добре посредством някои незначителни промени в навиците на бебето. 
 

Обикновено запекът може да бъде разпознат като проблем при проява на някой от следните симптоми: 

 • Забавена перисталтика, удължени интервали между отделните изхождания (по-малко от два пъти седмично) на малки, сухи, твърди изпражнения. 
 • Болка и напрежение при изхождане.
 • Изпражнения с особено неприятна миризма.
 • Прекалено много отделяне на газове.
 • Лош, намален апетит.
 • Отпадналост, лесна уморяемост.

Запекът не е животозастрашаващо състояние, но все пак може да се превърне в сериозен проблем, ако не се вземат адекватни мерки за преодоляването му.  Ако смятате, че детето Ви страда от запек, консултирайте се с Вашия здравен специалист или фармацевт, за да бъдете спокойни всички.