В хода на раждането понякога възникват усложнения, които водят до прилагане на цезарово се-чение, вакуум-екстракторили форцепс. Това е изпитание както за майката, така и за бебето. Но рискът вече е отминал и родилката трябва да захрани бебето си. Как да стане това?
 

Разликите не са съществени

Децата, родени с помощта на вакуум-екстрактор или форцепс, имат нужда от по-голямо внимание, за да се избегнат усложнения в ранния следродилен период. При нормална адаптация на бебето то се закърмя както роденото по естествен път – 6–12 часа след раждането.
Появилото се на бял свят след цезарово сечение бебе се дава на майката за кърмене, след като тя е преместена от реанимацията в родилното отделение. При липса на усложнения това става най-рано на следващия ден. Така родилката може да си почине и да се възстанови след операцията. Задължително е майката да запази и да поддържа лактацията в първите дни след раждането и след това.
 

Да усещаш малкото сърце

Майката и детето имат уникална връзка. Започнала още през бременността, тя се засилва след раждането, особено през кърмаческия период. Между двата организъма се формира силен съюз, който е индикатор за желанията и болките им. Когато идва време за кърмене, майката се подготвя дори без да поглежда часовника. Гърдите й се напрягат, може спонтанно от тях да изтича мляко. Бебето пък става неспокойно, събужда се от сън, започва да плаче. Новороденото има абсолютна необходимост от кърмата в първите дни и месеци след раждането си. Тя му доставя всички важни хранителни вещества и течности, предпазва го от инфекции.
 
Специални грижи и за мама
 
Майката оказва силно влияние върху новороденото. Нейният тонус и спокойствие са от решаващо значение за доброто състояние на бебето.
Важно е родилката да не се преуморява и да не се напряга. Близките да родилката да осигуряват необходимия уют и внимание и да имат предвид, че кърмачката е добре да спи не по-малко от 8–9 часа. Значение за стимулирането и поддържането на млечната секреция има редовното поставяне на бебето на гърда. При всяко хранене редувайте гърдите, а след кърменето изцеждайте напрегнатата гърда.
 

Повече ядки и мляко

Правилният режим на хранене на майката е от голямо значение за достатъчното количество кърма. В менюто си включвайте повече мляко, млечни продукти, месо, яйца. Не забравяйте и ядките (бадеми,орехи и др.) – те стимулират лактацията. Когато кърмите, имате нужда от повече течности. Пийте прясно изцедени сокове, нектар и др. Яжте пресни плодове и зеленчуци, които ще доставят витамини и на вас, и на кърмачето. Вашето здраве е решаващо за него.