Чудесно е, че пред повечето бъдещи майки не стои въпросът как ще хранят новороденото, защото са категорични – ще го кърмят! Според проучване на списание “9 месеца” има и бременни (9%), които се колебаят, други пък твърдо са решили, че няма да кърмят детето си. Причините са различни. Някои се страхуват, че няма да могат да осигурят достатъчно майчино мляко на детето си, други –  че ще развалят бюста си, трети – че заради кърменето трудно ще се разделят с натрупаните килограми... Странното обаче е, че все още има бременни, които не са чували какви са предимствата на майчината кърма. А е добре и тези, които са “За”, и тези, които са “Против”, да са запознати с достойнствата на  кърмата.

ГЛАСУВАЙТE ЗА " 9 МЕСЕЦА" ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА ТУК

Да научат и защо дори най-съвършеният й заместител не й е конкурент. Много проучвания доказват, че кърмата е благословен коктейл, който съдържа всички необходими за развитието на бебето съставки: въглехидрати, масти, белтъчини, минерални соли и витамини, при това в най-подходящото съотношение. Тази необикновена течност не само осигурява на бебето толкова храна, колкото му е нужна, но предпазва и здравето му.Интересно е, че кърмата започва да действа благотворно още от утробата. Лечебната й сила се дължи на имунни тела, които никоя индустрия не може да произведе. Те са се образували в организма на жената вследствие на всички болести, които тя е преболедувала. Така всяка глътка кърма е своеобразна ваксина, например срещу варицела, рубеола или някакво друго инфекциозно заболяване, от което е страдала майката в миналото си. Тези имунни тела са защитна бариера при кърмачето – те го предпазват от вируси и бактерии или поне ограничават тяхното разпространение в организма му.

В утробата на майката бебето получава своята първа доза майчина ваксина под формата на имунни тела, които му осигуряват защита през първите месеци от живота независимо дали е кърмено, или не. Известно е, че организмът на новороденото е много уязвим, твърде незрял и ако не е тази защита, лесно може да бъде атакуван от различни болести. Установено е, че кърмените бебета боледуват много по-рядко.


В първите дни след раждането се образува коластра. Тя е много богата на защитни тела. За щастие, кърменето се насърчава в повечето родилни отделения в България и новородените имат шанса да поемат тази доза майчина ваксина още след раждането, дори по-късно майката да се откаже да кърми. Ако тя продължи да кърми обаче, ефектът от тази своеобразна ваксина се засилва. Още първата капка коластра, която бебето поема след раждането, подобрява перисталтиката на червата и подпомага по-бързото отделяне на мекониума. Това са първите изпражнения на новороденото. С тях се изхвърлят и вредните вещества.

Лигавицата на червата на новороденото също е много незряла и имунната му защита е непълноценна. Кърменето защитава и стомашно-чревния път. Ценни белтъчини от майчиното мляко преминават през чревната стена, чрез което подобряват имунитета. Антителата от майчиното мляко осигуряват защитата на чревната лигавица срещу различни алергизиращи белтъци (например протеините на кравето мляко). Проучвания показват, че при дете, което е кърмено повече от 6 месеца, опасността от диарии намалява с 40–50%. А ако те все пак се проявят, протичат много по-леко.

Майчиното мляко предпазва бебето и от инфекции на горните дихателни пътища, бронхит или пневмония. При всяко оригване след кърмене млякото образува защитен филм върху лигавицата на носоглътката.

От друга страна, сученето изисква много усилия, които развиват челюстната мускулатура. При гълтане Евстахиевата тръба (каналът между ухото и носа) широко се отваря, при което средното ухо “се проветрява” добре и рискът от възпалението му значително намалява. Доказано е и че при деца, кърмени повече от 3 месеца, опасността от целиакия (хронично разстройство на храносмилателната система) намалява до 75%. След като прочетохте за магичното действие на майчиното мляко, имате ли още колебания дали да кърмите бебето си?!

Д-р Яна Станчева
педиатър