Текст: Ани Събева, основател на „Слингомания“ и „ПРОГРАМА Спокойни бебета“

Говорят си две бъдещи майки, едната пита другата -- ,,Мислиш ли да бебеносиш?‘‘, а отговорът, който получава, е следният -- ,,Не си падам по разни нови моди и течения, баба ти е бебеносила сигурно, а?!‘‘.

Преди да решите, че настоящото е литературно произведение, бързам да кажа обратното – подобни ситуации има много и макар да живеем във време с лесен достъп до качествена информация и услуги, все още съществуват хора с мнение, че бебеносенето е просто мода, ненужно и трудоемко начинание.

За всички тях днес ще потърсим следите на тази ,,мода‘‘, за да извадим наяве истината – бебеносенето е старо, колкото света.

Да, бебеносенето не е мода, напротив – то е добре позната форма на грижа за децата ни през вековете.

Праисторическите майки не са се отдалечавали от децата си, същевременно, извършвайки своята нелека работа, свързана със физическа сила и издръжливост.

Как са успявали да съчетават ,,хоум офиса с грижите за бебето‘‘? Може би се досещате, че са носели децата върху себе си – завързани с подходящи материали, за да ги топлят, хранят и пазят от хищници.

За щастие, човекът еволюира и хищниците остават заплаха само в миналото. Появили се обаче пътуванията с цел работа и прехрана. Майките продължавали да носят своите рожби и да се движат насам-натам с хиляди ,,ангажименти''.

Наближават най-светлите празници, тук е подходящият момент да си припомним как Мария носи Иисус в прегръдката си, качена на магаре, а Йосиф води животното по пътя им. Бебето е било при мама – Царят на света, Господарят на Небето и земята се е намирал на точното място, нали?

Бебеносенето е съществувало и по нашите земи много преди нас и когато някой дава ,,баба‘‘ за пример, без да осъзнава, че иронията се превръща във факт, ме кара да се усмихвам.

Във времената на бабата на моята мама, въпросната е тъкала на стан носилка на бебето, за да може да пренесе детето на нивата, където то да поспи под сянката на някое дърво – отново в носилката, превърнала се вече в люлка, докато тя нахрани семейството.  Виждаме грижа, комфорт, закрила, привързаност -- стремим се към тях и в днешно време, никой не може да отрече.

Днес бебеносенето се е променило – фокусът му е върху детето и ползата от това малкото да бъде носено, като няма как да пропуснем и удобството за майката, оказваща се с бебе, но и две свободни ръце. Всяка жена с дете знае, че гореспонатото е ценен дар и трябва да му се насладим. Необходимо ли е да лишаваме себе си и бебето от силната връзка, изграждаща се по време на бебеносене? Бебето обожава да чува сърцето на мама, да чувства нейната топлина, да долавя познатия аромат на обич и мляко – там, на една целувка разстояние, сгушено в слинга или ергономичната раница.

Много родители искат всичко да е лесно, да е бързо, нямат време да вникнат в детайлите, да потърсят обосновани мнения, да намерят помощ за малките спънки по пътя.

,,Хей, хора – намалете темпото, вдишайте от аромата на родителството с пълна сила, подарете най-добрия старт на своето мъниче‘‘, казвам на всички тях.

Мода ли е бебеносенето? Не! Различно ли е сега от своето начало – да! И така трябва да бъде, да се движим напред, откривайки все по-актуални похвати за отглеждането на децата, за тяхното ментално и физическо здраве.

В случай че сте съмишленици на моите думи, с удоволствие ще се запозная с вас лично, в ,,Слингомания‘‘, за да влезем заедно в необятния и красив свят на бебеносенето.

До скоро!