Планувате бебе? Време е да се запознаете с малките, но важни подробности, които съпътстват осъществяването на вашето желание да бъдете родители. Забравете за разговорите с приятелки по темата, не търсете информация по темата и във форумите – всеки споделя подробности от лични наблюдения, предположения. Заключенията невинаги са правилни, възможно е да бъдете подведени. Разбира се, добре е да се запознаете с чуждия опит, но срещата с акушер-гинеколог е задължителна. Ако сте правили изследвания, покажете ги на своя лекар.

Доверете се на специалист в областта и се… обичайте. Помнете – зачеването е чудо, божествен дар и щастие. Преди години учени успяват да заснемат как искра от светлина се запалва в самия момент, когато сперматозоидът прави контакт с яйцеклетката – искри от цинк избухват в момента на зачеване. Опитите това да бъде заснето отнемат няколко години и успяват през 2014 г., когато е филмирано как милиарди атоми цинк се освобождават в момента на съдбовния контакт между сперматозоида и яйцеклетката.

ОТ МАКОВО СЕМЕ ДО ДИНЯ - РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

Използвайки нов флуоресцентен сензор, който може да проследи движенията на цинка в живите клетки, същият екип открива в клетката около 8000 хранилища на цинк, всяко от които съдържа около 1 милион атома цинк, готови за избухване. Миниатюрните „фоейерверки“ продължават около 2 часа след оплождането.

Пожелаваме на тази скъпоценна искра да блесне във всяка утроба, в която е желана, за да стопли сърцето не само на един, но на двама. И когато се случи, благодарете.

Всичко започва с…

...оплождането на яйцеклетката след овулацията и загнездването ѝ в матката – така се слага началото на бременността.

Когато жената има необезопасен полов акт по време на плодовитите ѝ дни, шансовете за забременяване са около 15 до 25%. При това от около 500 милиона сперматозоида, които постъпват във вагината, няколко стотин успяват да попаднат в яйцепровода.

Другият вариант

Ако овулацията не е редовна и жената не забременява, жилавият секрет в маточната шийка пречи на движението на сперматозоидите. Те остават първоначално в матката и се задържат от нейната специална среда до четири дни подвижни и способни за оплождане. Още по-кратка е оплодителната способност на яйцеклетката. Ако тя попадне в яйцепровода (тръбата), й остават само от 12 до 24 часа за оплождане.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Яйцеклетка и сперматозоид – първа среща

След овулацията жилавият секрет става пропусклив и сперматозоидите могат да преминат през маточната шийка, за да се осъществи срещата между яйцеклетката и сперматозоида. За да е сигурно, че сперматозоидите попадат в правилния яйцепровод, яйцеклетката изпраща вещества, т.нар. химиотаксини, които привличат сперматозоидите. С помощта на микроскопични рецептори сперматозоидът улавя тези вещества и продължава пътя си. Преди обаче от срещата да възникне новият живот, на сперматозоида предстои още работа. Ядрото на яйцеклетката е заобиколено от помощни клетки, т.нар. клетъчна плазма. Но не само това препятствие разделя сперматозоида от целта му.

Оплождане

За да попадне във вътрешността на клетъчното ядро, сперматозоидът трябва да преодолее плазмената мембрана на яйцеклетката и специалните гликопротеини около нея. За целта той има покритие от ензими, които могат да разтворят и най-плътната защитна обвивка.

Само Той и Тя

Когато сперматозоидът проникне във вътрешността на клетъчната мембрана, яйцеклетката веднага променя химичния състав на плазмената мембрана. Този механизъм осигурява да не прониква друг сперматозоид във вътрешността на клетката. Същинското оплождане става в момента, в който двете клетъчни ядра се съединяват. Тъй като както яйцеклетката, така и сперматозоидът притежават по половин набор от наследствена информация (ДНК), продуктът от сливането им е едно-единствено клетъчно ядро с нов набор от хромозоми. Той съдържа всички информации, необходими за възникването на новия живот.

Бащата определя дали плодът ще е син или дъщеря

Кои наследствени белези ще се предадат, донякъде е предоставено на случайността. Едно нещо обаче се определя със сигурност от бащата – това е полът на детето. Женският набор от хромозоми се състои предимно от Х-хромозоми. Бащата може обаче с една Y-хромозома да допринесе за възникването на момче, респ. с Х-хромозома да се появи момиче.

Първите стъпки на делението на клетките

Оплодената яйцеклетка, която се нарича зигота, остава първоначално в тръбата и след пауза от около 30 часа започва да се дели. С всяко делене клетките във вътрешността й се удвояват. След двойния клетъчен стадий следват четворният и осморният стадий. Около четири дни след оплождането яйцеклетката се придвижва към матката. Там тя отделя течност през порите на мембраната си, която плакне зоните между клетките във вътрешността, образувайки по този начин куха клетъчна сфера, т.нар. бластоциста.

КАЛКУЛАТОР НА БРЕМЕННОСТТА - ОПРЕДЕЛИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Дългият път до матката

Яйцето се движи бавно през тръбата по посока на матката. Този път не е съвсем безопасен, тъй като то може да бъде възпрепятствано от сраствания на лигавицата. В най-лошия случай мъничето се развива в тръбата и се стига до извънматочна бременност. В повечето опции обаче  героят се справя с това препятствие и пристига благополучно в матката. Там то трябва да избере най-подходящото място за загнездване. След намирането му пречките за влизането в лигавицата на матката са отстранени. С това започва същинското развитие на бебето.

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram