Д-р Първан Кръстев, който близо половин век лекува бебета и деца в отделението по педиатрия в монтанската болница, навърши 80 години. Докторът активно работи и няма никакви проблеми със съвременните предизвикателства в медицината и технологиите.

Първото бебе, спасено в кувьоз, става на 70

Зпочнал работа като педиатър в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ през 1975 година. Днес той лекува децата и внуците на първите си пациенти. Преди да стане лекар е завършил фармация. Първоначално искал да бъде хирург, но любовта към лечението на болестите при децата надделяла.

„Посветих живота си на детско отделение в Монтана. Добре се чувствам и ще поработя още. Когато човек си обича професията е лесно. Удовлетворението ми е, че даваме здраве и живот на децата, които са най-важните за държавата и рода си. Лекарят трябва да е всеотдаен, да е добър професионалист, да има желание да помага. Важно е никога да не се предава“, казва докторът.

Той  получи плакет за значим принос в опазването на детското здраве и по повод 80-годишнината си от ръководството на болницата. Директорът д-р Тони Тодоров подчерта, че д-р Кръстев е лекар, който непрекъснато учи. Днес на 80 години той се справя с лекота  със съвременните предизвикателства.

Около 500 бебета годишно у нас се раждат с вродени малформации на сърцето

Когато не е с бялата престилка на работното си място, д-р Първан Кръстев обича да се занимава със земеделие. Родом е от монтанското Винище. Събира и проучва историята на рода си. Преди години успява да издири и събере на родова среща над 100 свои родственици, пръснати по целия свят. Сега мечтата му е да повтори тази среща, като на нея дойдат и най-младите рожби – внуци и правнуци на роднините му. А той ще ги посрещне с другото си хоби - да пече мръвки и зеленчуци на жарава. Днес колегите му от педиатрично отделение му подариха специален сет за барбекю, познавайки кулинарните му предпочитания.

Източник и снимки: https://www.konkurent.bg/