През 1955 година в търновската болница се ражда Светлозар Дамянов - първото бебе, спасено в кувьоз. Той се появява на бял свят преждевременно и с тегло 1700 грама. Дори и днес бебета с такива размери са обект на много грижи от страна на медиците, а по онова време, когато здравеопазването у нас прави първи стъпки в неонатологията, да спасиш бебе под 2 килограма се оказва огромно предизвикателство.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Мъжът не само оцелява, но и успява да навакса развитието си, въпреки че е преждевременно роден, да завърши няколко висши образования и да изгради кариера. На 6 февруари той ще отпразнува 70-ия си рожден ден и по този повод инициира акция за набиране на средства за закупуване на нов кувьоз за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

За щастие на Светлозар няколко дни преди раждането му в търновската болница доставили първия за България кувьоз за пеленачета.

Инкубатора за новородени бил внесен от тогавашния премиер Вълко Червенков, който бил на посещение в Съветския съюз. Министър-председателят се върнал с два кувьоза, разпределени за София и за Велико Търново. Монтирането и инсталирането на този в столицата обаче се забавило и първо въвели в експлоатация апарата във Велико Търново.

За да се обучават на кувьоза в старата столица, дошли студенти по медицина от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които заедно с тукашните лекари направили всичко по силите си, за да спасят Светлозар.

Повече от месец той престоял в кувьоз. Хранели го с кърма от пипета. Въпреки изкуствената среда и всички обстоятелства около нея той наддавал добре и на 13 март вече бил в ръцете на майка си.

Светлозар пораснал като силно и здраво дете и дори тръгнал на училище година по-рано от връстниците си. Завършил средното си образование на 17 години и след това продължил със следване по история и педагогика в Софийския университет, магистратура „Социология“, военно обучение и психология. Създал е 13 книги на историческа тематика, а 20 години работил като психолог в затвора в Плевен.

„Години наред се надявах да бъда избран за участие в предаването „Стани богат“ или да спечеля от тотото, така че да върна жеста на държавата с един по-голям паричен превод като малка компенсация за това, че съм жив, здрав и с щастливо семейство, но не се получи. Ето защо реших публично да призова за безсрочна дарителска кампания чрез директни пощенски записи или банкови преводи до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в полза на родилното отделение. Надявам се, че след моя публичен апел в подкрепа на търновската болница поне до края на 2024 г. събраните средства ще стигнат за закупуване на един нов и модерен кувьоз. Наясно съм, че в момента болницата е добре оборудвана с апаратура за бебета, но вярвам, че никога не е излишна още една инвестиция в подкрепа на здравето на децата“, споделя Светлозар.

Да спи ли детето в леглото на родителите?

Убеден е, че освен държавата, и цялото общество трябва да подкрепя развитието и модернизирането на клиниките у нас. За него приоритет за всички следва да бъде детското здравеопазване. Допълва и това, че му се иска да се върнат доверието и уважението към родните лекари, които ежедневно спасяват животи.

Източник и снимки: https://www.borbabg.com/