Оплождането на яйцеклетката е процес, при който сперматозоид от мъжкия полов орган прониква в яйцеклетката от женския полов орган, образувайки зигота. Този процес е ключов за началото на бременността.

Ето какво се случва по време на оплождането:

  • Освобождаване на яйцеклетка

В средата на женския цикъл, около 14-тия ден преди очаквания месечен цикъл, яйчниците освобождават яйцеклетка в яйчниковия фоликул. Този процес се нарича овулация.

enlightened ТЯ, ЯЙЦЕКЛЕТКАТА 

  • Движение на яйцеклетката

Освободената яйцеклетка (овулата) се придвижва към маточната тръба. Там тя чака среща със сперматозоид.

  • Сперматозоидите

Сперматозоидите, които са били предварително предоставени в секретите от мъжкия полов орган по време на полов акт, се движат към горния край на маточната шийка и след това стигат маточната тръба, където могат да срещнат яйцеклетката.

enlightened Д-р Георги Стаменов: Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

  • Оплождане

Ако има сперматозоид, който прониква в яйцеклетката, този сперматозоид слиза с обвивката си около нея и прониква в цитоплазмата на яйцеклетката. Този момент отбелязва началото на оплождането.

  • Образуване на зигота

След оплождането, яйцеклетката и сперматозоидът се сливат, образувайки зигота. Зиготата съдържа пълния комплект от хромозоми - половият набор от майчината страна и от бащината страна.

  • Клетъчно делене

Зиготата минава през множество клетъчни деления. Процесът на делене продължава, като образува множество клетки, наречени бластомери. Те притежават възможности, които се peaлизират в процеса на развитие на зародиша.

enlightenedВъзпитанието започва от оплождането

  • Процес на имплантация

​​​​​​​Зиготата се движи към маточната кухина, където се внася във вътрешността на матката и се прикрепва към стената на матката. Този процес се нарича имплантация и представлява следващата стъпка към развитието на бременността.

Този цялостен процес обикновено се случва в първите дни след полов контакт и в началото на цикъла на бременността.

Любопитни ли сте да видите с очите си този вълшебен процес? Това видео ще ви го покаже: