Много деца стават придирчиви към храната след 18-ия месец

Откъде започват проблемите с храненето? Защо толкова много деца се хранят зле? Най-вече защото родителите прекаляват в старанието си да ги накарат да ядат повече, обясняват педиатрите.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Подобни проблеми не съществуват сред малките животни или в общества, където майките не знаят достатъчно за хранителния режим, за да се притесняват, поясняват специалистите. Някои деца просто се раждат с вълчи апетит и го поддържат дори когато са болни или потиснати. При други когато са болни или потиснати. При други апетитът не е толкова голям и се влияе от здравословното или емоционалното им състояние.

Почти без изключения бебетата се раждат с нормален апетит, за да са здрави и да наддават достатъчно. Проблемът е в това, че децата се раждат и с инстинкт да стават раздразнителни, когато усещат принуда, и изпитват погнуса към храна, която свързват с неприятни изживявания.

Съществува и още едно усложнение – апетитът на малките се променя почти всяка минута. Ако осъзнаете това, ще разберете начина за възникване на проблемите с храненето на различни етапи от развитието на бебето. Някои от тях стават раздразнителни в началните месеци, ако родителите им често ги принуждават да довършат шишето си, а те искат да спрат, когато не получават възможност да привикнат с въведената твърда храна постепенно или ги насилват да ядат когато не искат. Много деца стават придирчиви след 18-ия месец, защото организмът им просто не е устроен да наддава толкова бързо, защото са по-упорити или пък им никнат зъби. Много често проблеми с храненето възникват и в края на боледуване или от ревност към другото дете в семейството. Но каквато и да е причината, настоятелността на родителите само влошава положението и го прави по-трайно.

Малките притежават вроден механизъм, с който преценяват храната и количеството

Апетитът на детето прилича на мишка, която бърза да се скрие в дупката си, подплашена от котката – настоятелното поведение на майката и бащата. Но тревогите на родителите, че детето ще развие някаква хранителна недостатъчност или ще стане податливо на зарази, са безпочвени, успокояват педиатрите. Много от майките се чувстват и виновни, като смятат, че близките им или приятелите ги смятат за небрежни.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Важно е да помните, че малките притежават прекрасен вроден механизъм, който им помага да преценяват каква храна и какво количество им е необходимо, за да са добре.

Сърдитото дете винаги надвива родителите си

Целта не е да накарате малкото да яде, а да позволите на естествения му апетит да се прояви и то само да поиска да опита храната. Не говорете нито заплашително, нито насърчаващо. Специалистите не съветват да хвалите детето за приетото количество или да добивате разочаровано изражение, когато е яло недостатъчно. Когато малкото не усеща върху себе си натиск, то започва да обръща повече внимание на апетита си. Сигурно често сте чували съвета: „Оставете храна пред бебето, не говорете нищо и я вдигнете след половин час. Не му давайте нищо друго до следващото хранене.“ Вярно е, че когато сме гладни, всички ядем. Ако се държите разгневено, само ще подсилите упоритостта му, а едно сърдито дете, въвлечено в битка около храненето, винаги надвива родителите си.

Позволете му да изяде първо десерта

Започнете да му предлагате храни, които са сред любимите му. Първата стъпка към изграждане на подобно отношение в продължение на 2-3 месеца да поднасяте само предпочитаното, като избягвате това, което не харесва. След това постепенно сервирайте различни комбинации в продължение на седмици, като не споменавате нищо за нововъведенията. Позволете му да изяде десерта, а не основното, без никакви разправии, защото в  противен случай само ще засилите апетита му към сладкиша на масата. Това не означава, че детето ви ще продължи да се храни винаги безразборно. Друг принцип да увеличите апетита е да поднасяте по-малко, отколкото ще изяде детето, а не повече. Така то свиква да мисли, че не му е достатъчно. Това е отношението, което ви е нужно. Бихте искали детето да очаква храната с нетърпение. Хубаво би било и да създадете навик на бебето да се храни самичко. Когато купичката е пред него, отидете в кухнята или се отдалечете за няколко минути, сякаш сте забравили нещо.

Певицата Преслава Мръвкова: 6 месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете

Ако стане неспокойно, върнете се и го нахранете, като му се извините приятелски. Вероятно напредъкът няма да е постоянен, но когато започне да се справя добре, похвалете го, но не се радвайте прекалено. Важно също така е да не разигравате театър, за да подкупите детето – никакви приказки на всяко залъче, обещания за бонбон, златна звезда или друга награда. Не го карайте да яде за батко, мама, тати или друго познато лице. Не бива и да заплашвате с физическо наказание или лишаване от някакви права, за да го принудите да се храни.

Изисквайте от детето, въвеждайте правила

Не е необходимо да оставяте най-малкия член на семейството да ви разиграва. Но и не бива да се държите твърде благо, за да не се възползва бебето от това. Възможно е да се намери златната среда. Разумно е от детето да се изисква да сяда на масата навреме, да се държи възпитано, да се въздържа от неприятни забележи към храната, доколкото е възможно за възрастта му.

Кога е твоят термин? Нашият калкулатор знае - попитай го сега!

Не е правилно малкото да остава с впечатлението, че всички трябва да се съобразяват единствено с него, смятат педиатрите. Важно е също родителите да ограничат консумацията на захар, бонбони, газирани напитки и всякакви други нездравословни храни. Всичко това може да се направи, без да предизвика никакви спорове, ако родителите знаят как най-безпроблемно да се справят с настроенията на децата си.

Текст: Драгомира Сиракова