Има ли мода в бебеправенето? Разбира се! Точно както модата в дрехите, в прическите, в бижутата... И ако преди 50 години вашите баби и дядовци са се сгодявали и са чакали с нетърпение първата брачна нощ, за да започнат работата над поколението, след това през 70-те, макар и скрита, избухна сексуалната революция и вашите майки и татковци вече се наслаждавали на секса за една нощ.
А каква е модата днес? Да имаш модерна връзка в началото на XXI в., означава да забременееш колкото може по-бързо. Запознаваш се с някого и хоп – след седмица тестът за бременност е положителен. Това е новата мания, която е обхванала всички – от холивудските звезди до съвсем обикновените двойки. Вече няма смисъл да чакате с години, да опознавате партньора си, да боядисвате стаята на бебето в синьо и в розово. Новата мантра гласи: когато дойде, бебето само ще ви подготви за себе си.

Пълен напред
Скоростното забременяване не е много романтично, но все по-често е факт. 33-годишната Виктория Руменова забременяла, въпреки че се познавала с Асен (сега вече съпруг) само от 1 седмица. “Само веднъж правихме секс и двамата използвахме предпазни средства, но въпреки това се случи. Зарадвах се, когато разбрах, че съм бременна и не се притеснявах да кажа на Асен.” Тя се доверила на инстинкта си и не сбъркала. Две години по-късно двамата вече чакат второто си дете. Виктория осъзнава, че всичко можело да е много по-различно. Когато тестът се оказал положителен, със съпруга й почти не се познавали.
Ако забременеете прекалено бързо, това най-вероятно ще ви лиши от възможността да преживеете всички онези сладникаво-романтични моменти на една връзка, за които повечето жени мечтаят. Те ще се изгубят между повръщането, честите посещения в женската консултация и притесненията “Наистина ли познавам този мъж?!”

Опасности по трасето
Една от опасностите на прибързаното решение (по желание или не) за наследник е, че след появата на бебето родителите много лесно могат да се отчуждят един от друг. Често бъдещата майка се притеснява да споделя безпокойствата и интимните си проблеми с мъж, с когото не е достатъчно близка и когото не познава добре. От друга страна, бременността я тласка да се вглежда прекалено много в себе си. Важно е да запомните, че преди да сте станали родители, вие сте били любовници. Общувайте свободно и забравете задръжките! Не забравяйте, че партньорът ви все още е до вас и не е избягал през 9 планини в 10-ата, след като е разбрал за бременността ви. Това означава, че той наистина държи на вас, отговорен е и най-вероятно от него ще излезе прекрасен баща, стига да поработите върху адаптацията му. Радвайте се на вниманието, което той ви оказва, и на факта, че заедно ще споделяте щастието да отглеждате детето си.

Никога не е късно
Докато някои двойки избързват и се втурват с главата напред в бебеправенето, други изобщо не се замислят за поколение. Анелия и Кирил Димитрови се запознали в училище, но дъщеря им се появила едва 13 години по-късно. “Кирил искаше да направи кариера, аз не се чувствах готова за майка. Децата не бяха приоритет в нашия живот... Времето течеше, докато най-накрая се появи дъщеря ни”, обяснява Анелия. Почти същата е историята и на Марина и Емил Добреви. На 35 години двамата оставили родителството на заден план и това не ги правело нещастни. “Запознахме се преди 8 години и едва преди месеци започнахме да мислим да живеем заедно. Изобщо не сме говорили за бебе...”, признава Емил Изведнъж обаче Марина разбрала, че е бременна и новината се оказала истински шок. Въпреки че нямали желание да стават родители, двамата решили да се приспособят към създалата се ситуация.

Прекалено късно
Статистиката сочи, че колкото по-дълга е една връзка, толкова по-голям е шансът партньорите да останат заедно цял живот. Те се познават добре и правят взаимни компромиси и са наясно как искат да отгледат детето си. От друга страна, ако чакате повече от 10 години преди да се решите да станете родители, може би ще стигнете до момент, в който вече ще предпочетете да живеете свободно, без да зависите от пелени и шишета с мляко. Ще ви е много трудно да се приспособите към промените, които ще настанат с идването на детето. Често родителството изважда наяве черти от характера, за които до този момент не сте предполагали. Възможно е да започнете да се карате с партньора си за неща, които преди напълно сте приемали.

Традициите повеляват
Проучвания показват, че най-често двойките предпочитат да изчакат 2–3 години преди да започнат бебеправенето. Дали това е правилният избор? Може би “Да”. “Със Силвия се запознахме през 2019 г. Година по-късно се оженихме. През 2020 г. тя вече беше бременна и сега се радваме на прекрасен син. Връзката ни вървеше добре и знаехме какво точно искаме от живота”, разказва 29-годишният Димитър.

Семейни връзки
Който и вариант да изберете – да забременеете на втората среща, да чакате 10 години или само 2–3... важно е да се съобразявате със собствените си желания, без да обръщате внимание на модните тенденции или на натиска от страна на общественото мнение или на мнението на роднините. Често изборът кога да имате дете, зависи от това в какво семейство сте израснали и какви са били взаимоотношенията на родителите ви, кога те самите са решили да имат деца. Добре обаче е да забравите околните и да последвате интуицията си.

Бебе... от пръв поглед
Холивудските звезди също се поддават на манията бързо забременяване. Том Круз и Кейти Хоумс бяха заедно само 3 месеца преди тя да разбере, че ще става майка, двамата се радват на прекрасна дъщеря, макар към днешна дата да са разделени. Почти същото се случи и с Брад Пит и Анджелина Джоли. След зашеметяващо бързия им роман всички американски списания се надпреварват да показват снимката на чаровното им бебе. Питър Андре се наслаждава съвсем кратко на ласките на Джордан, преди да се появи синът им. Кой ще е следващият? В Холивуд вероятно знаят...