Европейски медици откриха първото доказателство, че дори умерената или минимална консумация на алкохол през бременността води до появата на структурни аномалии в развиващия се мозък на бебето, съобщи пресслужбата на Американското дружество по радиология (RSNA).

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Изследването е обхванало 24 жени, седем от които са консумирали алкохол сравнително рядко, по-малко от веднъж седмично. Въпреки това специалистите са успели да открият значителни промени в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда в мозъка на плода с помощта на високочувствителен ЯМР, казва Патрик Киенаст от Медицинския университет във Виена.

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развитието на т. нар. фетален алкохолен синдром, набор от патологии във вътрематочното развитие на детето, които оказват негативно въздействие върху целия му по-нататъшен живот. Според актуалните оценки на европейските учени подобни проблеми засягат около 1-5 процента от новородените в повечето западни държави, както и значително по-голям брой деца от развиващите се страни.

Авторите на изследването са се заинтересували как малките дози алкохол влияят върху развитието на мозъка на нероденото дете и на плода като цяло. За да получат тази информация, учените са анализирали голям брой научни статии, чиито автори са изследвали здравето на бременните жени и техните бебета. Изследователите също така са взели предвид количеството алкохол, което участничките са консумирали по време на износването на плода.

Алкохолът през 9-те месеца – какво е важно да знаем

Учените са успели да идентифицират общо 24 случая, в които употребата на алкохол по един или друг начин е повлияла на състоянието на плода в ранните и късните етапи на бременността. Лекарите са използвали получената информация, за да проучат как обичайното количество алкохол, консумирано от жените, се отразява на състоянието на мозъка на бебето. За целта те са анализирали изображения от ЯМР, получени от техни колеги при изследване на плода.

Направеният анализ е показал, че дори малки и умерени дози алкохол имат забележим ефект върху структурата на мозъка на децата. По-специално, учените са отчели аномалии в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална бразда на мозъка на плода при седем участнички в проучването, които са пиели по-малко от една порция алкохол седмично.

Изследователите освен това са установили, че употребата на алкохол е свързана с общо забавяне на развитието на мозъка на децата, както и с късното начало на образуване на миелиновата обвивка на невроните. Тя играе ключова роля в предаването на сигнали между нервните клетки и защитата на невронните окончания от увреждане. Алкохолът освен това забавя образуването на извивки и променя цялостната структура на мозъка.

Според авторите на настоящото изследване резултатите от него показват, че бременните жени трябва да избягват употребата дори на минимални количества алкохол, за да предпазят неродените си деца от появата на мозъчни нарушения и свързаните с тях забавяния в развитието.

Източник: https://www.24chasa.bg/