Запознайте се с Александър и Адриан - мечтата и смисълът в живота на Стиляна Маркова. Малките герои бързат да се родят и идват на този свят малко по-рано от очакваното - в 31-ва гестационна седмица. При раждането си те тежат по-малко от килограм

enlightenedНаучи кога е твоят термин

Предстои битка. Замесените са много, но главните герои са именно те - Алекс и Ади. Победителите - отново са те! Специални дечица, ангелчета, бойци с воля и сила за живот. 

enlightenedВ Майчин дом са спасени над 25 000 преждевременно родени бебенца

"Когато аз ги родих, всички майки получаваха децата си, а аз получих снимки. Има дълъг период, в който искаш да ги видиш, да ги докоснеш, но не можеш, защото те се борят за живота си. Чувството е все едно са взели нещо много голямо от теб - сърцето ти", споделя мама Стиляна. Като допълва, че всъщност "недоносени означава по-специални - могат да се справят."

"Когато ги виждаме по този начин да ходят, да са забавни - това е най-голямата радост, която ние като лекари изпитваме за тези деца", коментира д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в болница "Токуда".

enlightenedВсяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени бебета

В България през 2021 година са се родили над 6 500 недоносени бебета. Най-много от тях - в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, посочват от фондация "Нашите недоносени деца".

Източник и снимки: https://btvnovinite.bg/