Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински отпуск на жените, страдащи от силни менструални болки. Така Испания става първата европейска държава, която приема подобно нещо. Законът, приет със 185 гласа "за" и 154 "против", има за цел да премахне табуто върху темата, заяви правителството.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР 

Понастоящем отпуск за менструация се предлага само в малък брой държави по света, сред които Япония, Индонезия и Замбия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. "Това е исторически ден за напредъка на феминизма", заяви министърът на равенството Ирене Монтеро в Туитър преди гласуването.

Законодателството дава право на работничките, които изпитват болки по време на цикъл, да ползват толкова отпуск, колкото им е необходимо, като държавната система за социална сигурност - а не работодателите - поема сметката за болничния отпуск. Както и при платения отпуск по други здравословни причини, временната неработоспособност трябва да бъде одобрена от лекар.

Мами споделят сладки кадри ПРЕДИ и СЛЕД появата на бебето

Продължителността на отпуска, който лекарите ще могат да предоставят на жените, не е уточнена в закона. По данни на Испанското дружество по гинекология и акушерство около една трета от жените, които имат менструация, страдат от силни болки.

Източник: https://www.actualno.com/