Първите няколко дни след раждането могат да бъдат много напрегнати. Не е изключено да се чувствате изтощена от появата на вашето малко бебче в живота ви, особено ако бременността е била тежка. Изключително е важно да се грижите за себе си в периода след първата глътка живот на мъника, най-вече през първите от две до четири седмици. Ако се почувствате пълна липса на енергия или започвате да изпадате в тиха паника, помолете някой от близките си за подкрепа.

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Психологическа подготовка – още през 9-те месеца, би следвало да се превърне в неизменна част от всекидневието ви. Тялото ви притежава цялата мъдрост, цялото познание, които са му необходими за раждането. За да избегнете следродилнита тревожност, събудете доверието си във физическите възможности, които за кодирани във вас. Психиката може да се подготви така, че да превърне раждането в един позитивен и трансформиращ процес и в едно прекрасно изживяване.

Счита се, че след раждането жената влиза в интензивен възстановителен период, в който целия организъм се обновява напълно и затова тя може да се излекува от всяка една болест, която е имала до момента. Макар и заети с грижата за бебето, не пропускайте вниманието към вашата личност. Хубав чай, леки упражнения, прическа, спирала за мигли и любим крем за лице – вие сте важна, харесвайте се.

Все пак – плачливостта и тревожността също са напълно нормални. Може да се чувствате изнервена, дори когато всичко е наред, особено 2—3 дни след раждането. Това е така наречената следродилна меланхолия, която преживяват над 70% от всички майки по света. Вероятно се дължи и на изменените нива на хормоните през бременността. Това емоционално състояние отшумява до няколко седмици. Ако настроенията пречат на ежедневните ви дейности или продължат повече от няколко седмици, се обърнете към специалист. Следродилната депресия засяга около 10—15% от жените и може да включва чувства от рода на отчаяние и безпокойство. Не позволявайте на следродилните емоции да превърнат времето, което би трябвало да е пълно с радост и щастие, в кошмар за вас и семейството ви – потърсете помощта, от която се нуждаете. Ако не можете да се справите сами или с помощта на семейството и приятелите, потърсете психотерапевт.

Ето и част от храните, които могат да допринесат за доброто ви настроение:

Млечни продукти и кисело мляко

Киселото мляко и млечните продукти ще повишат нивото на калций в организма ви, който от своя страна ще помогне на мозъка по-лесно да се справя със състояния на тревожност, раздразнителност, резки промени в настроението и депресия.

Яйца

Яйцата са източник на триптофан, протеин и лецитин, които ще помогнат на мозъка да функционира по-балансирано и да се справя по-лесно с вземането на решения в напрегнати състояния.

Леща или Нахут

Лещата и нахута ни зареждат с фолат – полезен за правилното функциониране на мозъка. Но освен това, те са отличен източник на растителен протеин, който допълнително ще спомогне да се чувствате презаредени физически и психически.

Горски плодове

Да не забравяме горските плодове, като малини, къпини, ягоди, боровинки. Те съдържат важния за психическото здраве фолат – а ако не си набавяте достатъчно от него, нищо чудно това да е причината да се чувствате отчаяни и тъжни. Освен това горските плодове имат и богато съдържание на антиоксиданти, които намаляват стреса.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Зеленчуци

Яжте повече зеленчуци, като зеле, моркови, цвекло, спанак и картофи. Полезните вещества в тях ще ви избавят бълзо от чувството на тревожност и раздразнение.

Телешко месо

Един от начините да повишите нивата на витамините от група В в организма и да се справите с тревожността е като консумирате повече телешко месо.

Шоколад против стрес

Защо да забравяме шоколадът – той провокира производството на ендорфини в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре, като освен това намалява нивата на хормона на стреса кортизол. За предпочитане е шоколад с мининум 70% съдържание на какао.

 Текст: Milenita May