Из рубриката ,,Писмо в бутилка''

Бебето да остане в корема след аборт и след тежка коремна операция?! Възможно ли е? С какво може да се справи женският организъм? Трудно е да се дадат отговори на тези въпроси. Малкият Божидар вече е на 2 години. Усмихнат, весел… и много глезен. Той се е появил на бял свят въпреки лекарска грешка и напук на всички медицински закони. С огромно желание за живот…

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Първият аборт
„Преди да забременея с Божидар, вече имах две деца – Михаела на 14 год. и Йордан на 6 год. След като видях двете чертички на теста за бременност, със съпруга ми Кирил решихме, че няма да запазим бебето. Щеше да ни е трудно да отгледаме трето дете. Нямаше да се справим финансово. Не е лесно да възпиташ, отгледаш и изучиш три деца. Ние сме отговорни родители и искаме да  осигурим на децата си всичко необходимо, за да се чувстват добре. Реших да направя аборт. Приятелка ми препоръча лекар във голяма столична клиника”, започва да разказва своята история Таня Динева, 39-годишната майка на Божидар. Тя отишла в болницата и след обстоен преглед лекарят й насрочил час за манипулацията. И до днес Таня си спомня злополучната дата, когато всичко започнало – само няколко дни преди Нова година. Упойката не й подействала напълно и Таня попаднала във филм на ужасите. Виждала и усещала какво става наоколо. „Лекарят започна аборта, но изпитвах дискомфорт и се въртях. Само след няколко минути почувствах ужасна болка. Чух го как извика, че е перфорирал матката ми. Изведнъж около мен се разтичаха лекари и акушерки. Казаха, че трябва да ме пренесат в операционната. Под мен течеше много кръв. Помислих, че ще умра. Молех се на Господ това да не се случи, защото имах две деца, за които трябва да се грижа. Знаех, че има много жени, починали по време на аборт, но винаги съм мислела, че това не може да се случи в болница. Бях чувала, че при перфорация на матката единственият начин да спасят жената е лекарите да отстранят цялата матка”, връща се към преживяното Таня.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Операцията
След неуспешния аборт и с огромна дупка в матката бъдещата майка попада в операционната. Лекарите й направили лапароскопска операция, а по-късно от документите станало ясно, че са й направили и абразио (кюретаж) на маточната кухина. „По обяд се събудих в реанимацията, а на съседното легло седеше лекар. Каза, че състоянието ми е тежко и може да се наложи да ми направят още една операция, защото кръвотечението от матката не намалява”, разказва Таня. За щастие няколко часа по-късно състоянието й се стабилизирало. Лекарите решили да я изведат от реанимацията.

Ужасни дни и нощи
„Нощта беше кошмарна. Бях цялата в кръв, а не можех да стана, за да се измия. Казаха ми, че всичко е наред и че би трябвало да се разхождам. Не можех дори да вдигна глава. За щастие на съседното легло имаше жена, която се погрижи за мен. На сутринта дойде съпругът ми – като ме видя, се разплака. Донесе ми мокри кърпички и лигнин, за да ме почисти. С негова помощ успях да се изправя в леглото”, не може да забрави тези дни Таня. На следващия ден лекарите я изписали, но преди това й взели кръв за изследване и й казали, че всичко е нормално. Тя се чудела защо продължава да кърви толкова обилно, но й обяснили, че е в резултат от аборта. Съпругът й я пренесъл на ръце до дома.

МОЕТО 700-ГРАМОВО ЧУДО 

Чудото на един живот
Седмица след аборта, операцията и абразиото Таня лежала у дома, а Кирил я носел на ръце и я хранел със супа и шоколад. Постепенно младата жена укрепнала и се възстановила, а кръвотечението намаляло. Въпреки това обаче всяка сутрин тя продължавала да повръща, гадело й се, а гърдите й значително нараснали. Месец след злополучния инцидент Таня отишла в болницата, за да вземе епикризата си. При срещата с лекаря, направил аборта й, го попитала кога е редно да дойде мензесът й, защото много се бавел. „Той ми отговори, че вече трябва да имам мензес. Учудих се. На другия ден бабата на Кирил, акушерка с дългогодишна практика, ми каза нещо, което ме шокира – че е възможно още да съм бременна! Реших, че се шегува. Бях преживява аборт, операция и абразио. Бяха ми поставили две упойки в един и същи ден, бях изпила купища лекарства. Как може бебето да е оцеляло в матката ми?! Що за желание за живот би имало? Нима лекарите нямаше да го видят, ако беше още там? Все пак реших да проверя с тест за бременност. Оказа се положителен”, разказва Таня. Бъдещата майка била ужасена. Двамата със съпруга й си представяли какви ли не кошмарни сцени. Ако бебето е оцеляло, няма ли да е с множество малформации… Таня се чудела възможно ли е в това състояние да преживее още един аборт. На другия ден отишла на преглед. Като погледнал документите, лекарят не допуснал, че може да е бременна.

Прегледал я с вагинален ехограф. „В стаята се чу сърдечен пулс, а на монитора се видяха главата, крачетата и ръчичките на моето бебе. То беше живо и изглеждаше напълно здраво”, спомня си Таня.  Акушер-гинекологът бил изумен. Извикал и други свои колеги, за да потвърдят, че малкото човече е оцеляло след всички интервенции. „Разплаках се. Щом чух как бие сърцето на моето бебче, вече знаех, че го искам. От друга страна, страхувах се дали ще е здраво.” По съвет на бабата на съпруга си Таня се консултирала и с лекари от САГБАЛ „Майчин дом” – София. Те се чудели как е оцеляло бебето. Посъветвали я да не прави аборт, защото имало сериозен риск за живота й. Лекарите я предупредили, че матката й може да не издържи напрежението от разтягането през 9-те месеца. Младата жена обаче решила, че съдбата й изпраща знак и ще роди детето.

9 чудодейни месеца
Таня преживяла следващите няколко месеца между кошмара и реалността. Постоянно имала контракции. Наложило се да взема магнезий и но шпа за болките. Отказала да посещава женска консултация, защото изпитвала ужас от лекари. Не направила дори задължителните изследвания за фетална морфология. Със съпруга й отишли само два пъти на преглед с ехограф. И двата пъти резултатите били добри. Въпреки това, щом видял документите на Таня, специалистът не дал пълни гаранции, че всичко с бебето ще е наред. Бъдещата майка живеела в постоянен страх. Решила да роди в I САГБАЛ „Св. София” – София.

Чудото Божидар
В разгара на лятото и за учудване на всички Таня постъпила в болницата с контракции бременна в 9-ия месец. Лекарите решили, че раждането не може да стане през естествените пътища и трябва да се направи секцио. „Преди да отидем в болницата, със съпруга ми посетихме  манастира „Св. Мина”. Помолих се светецът да ми помогне да родя здраво бебе”, признава Таня. В болницата се отнасяли към нея като към писано яйце. Лекари и акушерки я успокоявали, че всичко ще е наред. Поставили й упойка и скоро тя прегърнала Божидар. „Разплаках се от щастие. Гушнах моето бебче!” Лекарите показали Божидар и на гордия баща. Педиатърът прегледал новороденото и успокоил майката, че всичко е наред. Таня останала в реанимацията два дни. Лекари и акушерки я разпитвали как се е справила след всичко преживяно. Наричали Божидар Божие чудо. „Лекарката, която направи секциото, ми каза, че перфорацията на матката ми е много по-голяма, отколкото пишело в първата епикриза, и че съм имала сериозен вътрешен кръвоизлив. Чудеше се как съм оцеляла.”

Голямото семейство
Днес Божидар е най-обичаното и глезено бебе. Всички му се радват, а той се развива добре, въпреки страховете на родителите си. Таня не иска да си спомня миналото и вярва, че бъдещето ще й носи само радост. Радва се на първите стъпки на сина си и на първите му думи. Знае, че той е дошъл на този свят със специална мисия – да извършва велики дела.
„Мечтая децата ми да са живи и здрави, да са образовани… Вечер, когато с Кирил ги гледаме как играят, мислим за бъдещето и знаем, че ще сме едно голямо и щастливо семейство…

Работа на правосъдието
Още през бременността Таня подала жалба в прокуратурата срещу лекарите от болницата, в която й направили „аборта”. След редица проверки и разследвания от средата на миналата година вследствие на жалбата е образувано досъдебно производство. „За съжаление процедурата е много бавна, а виновните не са наказани. Вярвам обаче, че има правосъдие и всичко ще излезе наяве”, убедена е младата майка. Все още текат разпити...

Мая Ковачева

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“