Здравейте, драги читатели, приятно ни е да ви срещнем с Екатерина. Млада майка, която има мечти и вдъхновение, завладяващо всички около нея. През последните три години тя е маркетинг мениджър в дигитална медия, а общо от осем (за нейните крехки 28) се занимавам с маркетинг. По душа е ценител на хубавото вино по майчинство -- както обича да се шегува.  Любител е на готвенето, семейството и гостите вкъщи, особено през последната година.

Наскоро създадох „Малко зайче“ – бродирани бебешки визитки, които се изработват индивидуално според името и пола на детето. Възможно ли е да се съчетава грижата за малкото дете с професионално развитие, може би се питате? Всичко е възможно. „Малко зайче“ е съвсем в началото на своя път и все още инвестицията надвишава приходите, но вярваме, че е въпрос на време ситуацията да се промени. Преди да родя си мислех, че всичко е въпрос на добра организация, но след като се появи дъщеря ни осъзнах, че подреждането на приоритети е също толкова важна част. Много хора ме питат как успявам с това да гледам дете, всеки ден да се разхождаме по 7 км, да шия, да тренирам, да пиша постове, да готвя по нещо сладичко и да ми остава време. И отговорът не е „спокойно дете“, със сигурност. „Малко зайче“ е нещо, в което виждам потенциал и бъдеще. Нещо доста по-приоритетно и смислено от това да гледаш телевизия или да скролваш в социалните мрежи. Нещо, което може наистина да се превърне в доход. Тайната е да имаш цел, която да следваш и неуморно желание.

Началото

Всичко започна преди две години, когато се роди племенникът ми. Моята майка е любител на бродирането отдавна. Когато той се появи, тя уши гоблен с мече, неговото име и мерки. Всички започнаха да го наричат „визитка“, а тя продължи да прави и други дизайни, за да ги подаряваме на приятелки. Идеята да шием по поръчка витае във въздуха от онзи момент, но някак все не стигахме до реализирането ѝ. Сега, когато аз съм по майчинство (вече 8 месеца), настъпи часът, в който тази идея да стане реалност. Предвид моята професия аз държах да имаме и онлайн магазин, но взехме решение, че ще стартираме със странички във Фейсбук и Инстаграм: Малко зайче и malkozaicheart

Най-много време ни отне измислянето на името. Минахме през хиляди варианти и накрая решихме, че ,,Малко зайче” е правилното решение. Сестра ми нарича сина си ,,зайче”, а аз наричам дъщеря ми ,,зайка”. Кръстихме го на тях и на всички бебета – на всички ,,малки зайчета”.

Мама ме научи да шия с 15-минутни обяснения, не най-добрите, хи-хи. Естествено, първият резултат не беше перфектен, но всеки следващ ставаше все по-добър. Винаги съм мислила, че това е нещо, което би ме изнервило, защото се случва много бавно, а аз искам да виждам резултати веднага. Но всъщност, е доста приятно. Всяка вечер, след като приспим дъщеря ни, си наливам чаша вино и сядам да бродирам. Разбира се, има моменти, когато при неволна грешка, се налага да се върнеш в началото, губейки поне час, прекаран в труд. Важни обаче са целта и крайният резултат – те са водещата сила, която не ти позволява да се откажеш и да спреш.

Предубедени ли са хората към подобен вид изкуство и защо?

Когато хората чуят думата „гоблен”, си представят нещо вехто от „на баба ми времето”, което – не знам защо – предизвиква негативна реакция. Това е изкуство, устойчиво на времето. Вкъщи имаме гоблени от моята баба, които наистина са същите, каквито са били и преди 40 години. Бродерията може да бъде и модерна – свежите ни дизайни го доказват. Това е нещо, което ще остане за спомен и за детето, не само за неговите родители.

Процесът от А до Я

От очите на клиентите остават скрити дългите часове работа и смятането. Всяка картинка се шие по схема - всяко квадратче има точно определено място и цвят. За да не объркаш, шиенето по схема се превръща нещо като „бинго зала“. В главата ти изкачат всякакви числа (4, 5, 12, 1), които означават конкретни неща – например, че имат да направиш 4 квадратчета с един цвят, после да пропуснеш 5 и след това да създадеш още 12 с друг цвят. Когато купувате ръчно изработен продукт, вие се сдобивате с повече от предмет. Купувате часове опит и труд, отделени специално за вас. Нужно е време и старание всяко нещо да се превърне в перфектния подарък. Виждайки крайния резултат, изпитвам щастие, радост, удовлетворение, понякога облекчение, но най-вече надежда, че човекът, при когото ще отиде моето творение, ще му се зарадва още повече!

Какъв е механизмът за поръчка?

Всяка визитка е индивидуална, необходим е личен контакт с клиента. Това беше и причината да се откажем от уебсайт, тъй като предпочитаме да обсъдим вариантите и предпочитанията на всеки. Приемаме поръчки чрез Фейсбук и Инстаграм, в страниците на „Малко зайче“. След като клиентът ни каже за кого търси подарък - момиче, момче или близнаци, му изпращаме подходящите дизайни (заедно с цените). Обсъждаме възможните цветове, приемаме поръчката и започваме работа. Изработката на една визитка отнема две седмици през ненатоварените периоди. След ушиването му всеки гоблен се пере ръчно, глади, рамкира с рамка с антирефлексно стъкло, за да може финалният резултат да е перфектен. Погрижили сме се и за красива опаковка, в която бродираните визитки да пристигнат при клиентите. В случай че някой иска подаръкът да е готов още за изписването на майката и бебето, може да избере и поръча дизайн по-рано, а след като съкровището се роди, да добавим името и мерките. Текстът зависи изцяло от клиента, което прави подаръка подходящ и за рожден ден, прощъпулник или кръщене.

Какъв съвет би дала на други жени, които имат желание да започнат нещо ново, но не знаят какво всъщност умеят и как да открият своя талант?

Пробвайте. Това, с което в момента се занимавам, е нещо, което аз виждам цял живот пред мен, нещо което мама прави всяка вечер, но досега не бях опитвала. Ще се радвам да мога да науча дъщеря си да бродира (в случай че не ѝ хареса готвенето). Нашите баби и майки има на какво да ни научат, именно тези умения  си струва да предадем на следващите поколения. Скъпи дами, бъдете здрави, целеустремени и вярващи. Ние сме жени - ние можем всичко!