Тестът за бременност е положителен. Прибирате го към съкровените вещи, които в определен период силно са ви развълнували. В началото обаче бебето в корема ви е пълна абстракция. Независимо че вече имате неговия мъгляв образ от снимките на ехографа. Ако през първите месеци сте пощадена от гаденето и повръщането, връзката ви с нероденото наистина е доста нереална. До момента, когато за първи път усетите неговото движение. Как ще го оприличите? Може би сте улеснена, защото вече сте прочели доста сравнения – пърхане на пеперуда, гъделичкане, куркане…  Както и да го изразите, по-важното е, че  вече сте получили първия „имейл“ от него. От този момент нататък „кореспонденцията“ ви ще става все по-редовна и изразителна…

Откога се движи?

Първите движения на плода започват от 8-ата гестационна седмица (г.с.). Миниатюрното същество помръдва в утробата ви, но го прави толкова деликатно, че вие не можете да го усетите. След един месец обаче движенията се активизират. Бебето вече рита, свива и отпуска юмручета и пръстите на краката. Може дори да върти китките на ръцете и глезените си. Тези негови упражнения все още са зад „завесата“. Трябва да минат още няколко седмици, за да ги усетите и вие. Ако очаквате първото си бебе, най-вероятно по-отчетливо ще доловите първите му движения около или след 20-ата г.с. Ако бебето ще е второ за вас, първите му движения ще разпознаете по-рано – след 16–18-ата г.с.

ГРАФИКЪТ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

Някои бъдещи майки така силно са обсебени от очакването на първите помръдвания на бебето в утробата, че ръката им много често е върху корема. Малко разочароващо е, защото обикновено първите движения на бебето не са особено отчетливи и могат да се приемат дори за… газове. Тези движения са много нежни и деликатни, напомнят пърхане на пеперуда или плуващи мехурчета. Едно е сигурно – ще запомните първото по-изявено ритниче на нероденото за цял живот.

Чести тренировки

Колкото повече месеци се изнизват, толкова по-реално ще чувствате, че у вас расте Новият живот. И по-често ще получавате сигнали от него, защото коремната стена, която ви дели, не е толкова добър изолатор. Движенията на бебето ще стават по-отчетливи, енергични и активни. Ако можете да погледнете какво става в топлия басейн, ще видите как мъничето танцува, плува и движи крачета и ръчички. Когато е активно, ще усещате някакво преобръщане в утробата ви. Като че ли тя е населена от ято пеперуди.

От края на 6-ия месец „поздравите“ на бебето ви ще стават все по-видими и отвън. Когато то се движи, погледнете голия си корем и ще забележите как по него ту тук, ту там се появяват изпъкналости – това са може би петичка, юмруче… В тези моменти, ако таткото е до вас, нека и той да сложи ръка върху корема ви. Не се изненадвайте от неговото вълнение. Едва ли сте си представяли, че така може да го трогне една задочна среща с нероденото.

Без точен график

Ако някоя друга бременна все се възхищава на пърхащото в нея човече, а вие рядко усещате сигналите на своето бебе, не се безпокойте. Всяко същество е различно и има свой ритъм. Ако обаче по-дълго нямате връзка с бебето, помолете вашия акушер-гинеколог да преслуша сърдечните му тонове.

Смята се, че плодът в корема лудува средно 10% от времето, или помръдва около 30 пъти на всеки час. Вие няма да усещате всяко движение, защото обикновено се долавят тези, които са с продължителност над 20 секунди.

ТАЙНАТА НА ЖИВОТА В УТРОБАТА

През различните месеци активността на бебето е различна. След 6-ия месец то като че ли се разиграва нощем, а спи сутрин. След 35-ата г.с. става особено палаво, което пречи на почивката и на съня ви. Колкото и да се радвате на неговата активност, понякога и тя може да се добави към неудобствата ви.

Към края на 9-те месеца пространството на бебето става все по-ограничено, съответно и неговите движения са по-кротки. Сигурно ще чувствате удари със стъпала и с колене, което може дори да е болезнено. Ако усетите нещо като периодично потупване, значи бебето хълца. То се е нагълтало с околоплодна течност или пък търси палеца, който обича да смуче.

Стимулирайте го

Ако понякога се притеснявате, че бебето по-дълго не ви е изпращало сигнали, можете да го активизирате. Хапнете нещо сладко или парче шоколад. Те ще събудят мъничето и положително то ще ви се обади с ритниче.

Срещата наближава…

Колкото повече наближава терминът, толкова по-различно ще усещате бебето в корема си. Около 36-ата г.с. то се спуска в таза и пространството му още повече намалява. Дори само да обърне главата си, ще ви се стори, че в корема ви се търкаля камък. А когато раждането съвсем наближи, бебето ще започне да се оттласква от мускулите на тазовото дъно. Това е тренировка за предстоящото пътешествие към мама и татко. Бързите движения на мъничето могат да ви причинят болки ниско долу. Не му се сърдете. Нали и то полага усилия за изпитанието, което му предстои…

Кое е това?

В началото на третото тримесечие вече можете да различите частите на тялото на бебето. То толкова се е притиснало в матката, че с лекота установявате какво положение е заело. Като докоснете корема си, по твърдостта ще различите дупето и главичката. Те са с еднакви размери. Там, където е гърбът на бебето, коремът ви ще е по-твърд.