Анна споделя, че рисува от дете и осъзнава колко важна роля е изиграла баба ѝ, която е видяла таланта ѝ да твори още в ранната детска възраст. Тя е насърчила нейните родители да наблегнат в развитието именно на творческите ѝ умения. Благодарение на това, днес Анна се е развила като художник, графичен дизайнер и основател на арт пространството - I CAN CULTURE.

Като майка и човек на изкуството тя се е посветила да предостави на родителите интересни творчески занимания, ангажиращи вниманието на децата им, едновременно с това оставяйки следа в техните умения за себеизразяване, комуникация, развиване на фантазията и аналитичната мисъл.

Анна живее и учи 3 години в Дания, където за първи път наблюдава скандинавските подходи в работата с деца и свободата, която те имат. През целия този период тя доброволства като помощник в детски клуб, а последната си година в Дания Анна фокусира върху създаването на артклуб за деца. Новото ѝ начинание там заражда в нея мечта да прави това един ден и в България. 

Анна Гуркова: Децата са най-добрата инвестиция, която човек може да направи

Мисията на Анна да развива у децата увереност в техните способности и таланти чрез максимална свобода на творчество, експерименти и възможност да се цапат, (нещо, което невинаги родителите са склонни да направят вкъщи, защото изисква не малко време за почистване) вече успешно се осъществява в лицето на сбъднатата ѝ мечта -- I CAN CULTURE.

Ето и заниманията, които тя провежда:

Рисуване с пръсти за деца от 1- до 3-годишна възраст

Рисуването с пръсти развива фината моторика и подобрява сензорното изживяване тъй като включва всички основни сетива - визуални, слухови и кинестетични. Помага на децата да научат и разпознават цветовете. Заниманието продължава 90 мин като включва свободни игри с останалите деца в зоната с играчки. Провежда се 2 пъти седмично.

Защо първите 4 години от живота на детето са толкова важни

3 часа творчески занимания за деца от 1- до 4-годишна възраст, от понеделник до петък

Забавно време за всички деца и свободно време за майките, в което могат да спортуват, пият по кафе с приятелка или поработят. Грижата за децата се поема от екипа на арт пространството. Заниманията са разнообразни. Включват рисуване с пръсти, различни игри като така популярните в западна Европа игри тип “messy play”, музикални и танцови занимания, четене на книжки и време за свободна игра. 

Детски арт работилници от 4 до 12 години. 

Творческите занимания за по-големите деца са разнообразни. Децата могат да рисуват на различни теми с акварел, акрилни бои, да правят колажи, да рисуват върху текстил, керамика и стъкло или пък да работят с глина. Заниманията са с продължителност 60-90 мин. 

Рисуване и вино за възрастни 

Време, в което майките могат да посветят на себе си и да разпуснат, докато оставят мъниците вкъщи на таткото или някой друг помощник. Тези класове се провеждат всеки петък от 19:00 ч. с продължителност 180 мин. В сайта на  I CAN CULTURE можете да разгледате пълната програма с арт активности за деца и майки: i-can-culture.com/workshops

Инстаграм профил - i_can_culture"