Грижовно малко момче, вълшебен остров, плаващ в студените океански води, и перо от албатрос с магически сили! Новата детска книжка от Фаро с приказни илюстрации от Цвета Петрова потапя в дълбокия свят на взаимопомощ, грижа за другите и магията на природата и любовта.

Фини е малко момче, което живее на далечен остров в океана. Той носи в косите си албатросово перо с необикновена сила. На този причудлив остров във формата на слон, живеят албатрос и неговото малко, за което Фини се грижи докато албатросът го няма в търсене на храна.

КАЛКУЛАТОР ЗА КЪРВНА ГРУПА 

Един ден голямата птица не се завръща от ежедневния си полет и малкото бебе албатрос остава само. Как Фини успява да събуди магическите сили на острова и да помогне на албатроса да намери пътя към своя дом, се разказва в новата история написана от Фаро и приказно илюстрирана от Цвета Петрова.

История за приятелство, свобода, любов и грижа. В своето приключение Фини, тичайки през зелените поля, оглеждайки се за космати малки същества с кръгли муцунки, надничащи от уютни дупки, и слушайки много внимателно за сигнала – един вълшебен зов, разказва за магичен и невидим с просто око свят, който се събужда когато някой има нужда от помощ, така както става и в реалния живот. 

История за чудесата на природата, за взаимодействието и любовта на хората с останалите живи същества. За грижата един към друг. За усещането да си свободен и, разбира се, любовта.

През срещата с красиви картини в илюстрациите на Цвета Петрова се възпитава естетика в децата, като им се дава възможност да взаимодействат с изкуството в различни негови форми. С поетичното слово в текста на песента, с която Фини успокоява малкото птиче по време на силната буря, и дори с музиката - фолклорна мелодия вдъхновена от исландската природа, изпята от талантливата малка певица Миа Александова:

"О, малко птиче, смело ти бъди
Небето притъмня и буря се изви.
Мое малко птиче, смело ти бъди
Песента ми ще те защити!

„О, малко птиче, спокойно ти бъди
Вятърът студен е и носи той вълни.
Мое малко птиче, спокойно ти бъди
Песента ми ще те защити!“

Езиковото развитие през първата година

Историята на Фини е вдъхновена от истински остров и неговите обитатели, за които може да се научи повече в кратката енциклопедия в края на книгата. Малките читатели от 3 до 8 години могат да се запознаят с интересни факти за лемингите, морските звезди и за това коя е най-величествената летяща машина на Земята!

Новата книга на Фаро “Фини - малкото момче с албатросовото перо” ще бъде представена на предстоящия Пролетен панаир на книгата

Бебето може да заобича книгите още в корема на мама

От 29 май до 4 юни пред НДК

Среща с автор ще се проведе на 
1-ви юни от 17 ч., Шатра № 55 – FOX book café

Допълнителна информация за авторите и илюстратора

Фаро е творчески псевдоним, зад който стоят двама приятели, вдъхновени да създават приказни светове и да разказват заедно магични истории. “Фини - малкото момче с албатросовото перо” е втората им съвместна книга. Първата им книга за деца между 3 и 6 години, издадена на български и английски език е Ели: малкото момиче с голямата коса.

Цвета Петрова учи илюстрaция във Фрaнция и Англия. Животът и обрaзовaнието и тaм събуждат стотици въпроси, които изследвa и до ден днешен. Черпи вдъхновение от природaтa и ежедневието. Привлича я крaсотaтa нa обикновените нещa, като се старае да открива магия в тях.