Голяма част от родителите се сещат, че е време да насърчат детето си да чете, когато то вече е в тийнейджърските години. Но ако едва тогава започнете да възпитавате любов към книгите, ще е вече късно. Отношението на децата към четенето се изгражда още в първите години, а може да бъде доизграждано и цял живот. Според редица проучвания четенето е основа за успеха по всеки учебен предмет и във всяка сфера от живота. Но любовта към книгите не е естествена за всички деца и в началото е важно родителите да ги насърчават. Но как точно?

Не си мислете, че четенето е даденост, че някои просто се раждат с любов към книгите, а други – не. Отношението към написания текст се възпитава, и то не от учителите, а от родителите.

Четенето трябва да се стимулира от най-ранна възраст. Съвременните проучвания показват, че още докато е в корема на майка си, детето може да я чува и препоръчват да започнете да му четете на глас още през първите няколко месеца от бременността. 

ДА ПОСЕЕМ ЛЮБОВТА КЪМ КНИГИТЕ

След раждането продължете с това, но и започнете да създавате на бебето негова собствена представа за книгите. Най-подходящи в този период са гумените, които могат да се лапат и хапят. Така бебето подсъзнателно ще свикне с това да държи книга в ръцете си, да си играе с нея и да я обича. Когато поотрасне, идват на помощ книжките за оцветяване, с картинки и комиксите. Важно е детето да знае, че те са негови и че може да прави каквото иска с тях. Никога не му се карайте, ако ги драска или къса. Така то изразява своето отношение. Ако го хокате, че е унищожило някоя книга, то ще започне да възприема книгите като нещо неприятно, заради което му се карат, и ще спре да ги обича. Напротив, насърчавайте го да си играе с тях, важното е да знае, че те са извор на забавление.

Макар училището и бъдещата кариера да изглеждат далечни, четенето в бебешка възраст има пряка връзка с по-добрите академични резултати и по-доброто кариерно развитие. В изследване на OECD e доказано, че четенето на глас на най-малките води до по-добро представяне в гимназията.

Това и подобни изследвания показват нуждата от създаване на условия родителите да четат повече на децата си особено във възрастта от 0 до 3 години, когато се формират основните езикови умения. Освен това четенето на книги и слушането на истории помага за създаването на трайни невронни връзки в мозъка. Представете си, че мозъкът на детето е зелена поляна. Ако минете по поляната веднъж, няма да се случи нищо, но ако многократно минавате през едно и също място, ще се получи пътека. Това се случва и с нашия мозък особено в ранна възраст – ако стимулираме невронните връзки чрез четене, те стават „силни“ и това има положително влияние върху по-нататъшните ни способности за учене и четене с разбиране. Стимулирането на невронните връзки в ранна детска възраст е солидна основа за бъдещо развитие и успех във всяка област от живота.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Проучванията показват още, че бебетата се раждат “граждани на света” и чуват и разпознават всички 850 фонеми, които се говорят по целия свят – между 8 и 10 месец тази способност закърнява и те възприемат само тези фонеми, които се изговарят от хората около тях.

Бебетата, на които им се чете, чуват много повече думи, а това им помага да имат по-добри езикови умения и впоследствие по-добри академични резултати. Говорете на бебето си от раждането, а четенето е чудесен начин за обогатяване на речника.

Много е важно не само майката да чете приказки на детето, особено ако то е момче. Ако синът вижда, че само майката е тази, която вечер посяга към книгата, докато бащата гледа телевизия, то ще възприеме четенето като женска работа и ще се дистанцира от него. Но ако от време на време  баща му е четецът, той ще осъзнае, че е напълно естествено и мъжете да четат. Първите пет години от живота на детето са най-подходящи за насърчаване на четенето и купуване на лични книги. Не бива обаче да следвате план и да искате малчуганът да започне да чете в точно определен момент. Вие го насърчавайте, но не го притискайте. Може да започнете с каквото и да е – вестник, рекламна брошура, книга.

Дори и когато детето започне да се справя само с книгите, недейте да спирате вечер вие да му четете. Когато разпознава думите бавно, то губи смисъла и не изпитва такова удоволствие от историите. Никога не го сравнявайте с другите деца по критерий четене. Ако започнете да му давате за пример колко страници минава на ден брат му или съседското дете, само ще го накарате да се чувства потиснато и да забрави, че четенето е удоволствие.

Не бива също така да пълните детската стая с книги, защото така малчуганът ще ги възприеме като нещо чуждо, което вие сте му натрапили. Насърчете го той сам да си избере няколко книги и свободно да ги подреди, където иска.

Оставайте детето да чете, където му е удобно. Разбира се, може да правите забележки, ако мястото не е достатъчно осветено, но не бъдете строги, ако детето предпочита да чете в тоалетната или в кухнята. Важното е да чете, без значение къде.

Не забравяйте да питате детето какво обича да чете. Не бива да се стараете да му пробутате „важните“ произведения, защото няма такива! Научете го на любов към книгите, а после то само ще определи кои са важните за него. И вече няма да гледа с такава досада дори и на скучните за него учебници и ще се научи как и тях да чете интересно.
Когато детето ви стане достатъчно голямо, за да ходи само в библиотеката, го запишете в нея. Притежаването на членска карта ще го накара да се чувства самостоятелно и свободно, защото само ще може да избира книги.

В тийнейджърските години младежите имат нужда още повече от насърчаване на четенето. В тази възраст, в която най-важното е да си модерен, четенето понякога отива на заден план. Родителите са тези, които трябва да внушат на младите, че то все още е модерно. Това може да стане с купуване на подвързии с любими герои, специални отбелязки, модерни поставки за книги и всякакви аксесоари за четене, които ще накарат тийнейджърът да осъзнае, че четене не е само досадното висене над уроците.

Как книга помага на деца за посещението им при зъболекар

Много е важно през този период да не карате младежа да чете само задължителните за учебния предмет книги, а да го оставяте да си избира сам. Дори и да предпочита приключенски роман или тийнейджърска книга, трябва да го насърчавате, а не да му ги вземате, защото на вас ви се струват глупави и мислите, че е по-добре за него да чете „класика“. Истината е, че щом децата са погълнати от една книга, то значи тя е подходяща за тях, а за четенето на т.нар. класика – винаги ще има време.

Текст: Драгомира Сиракова