След като стана ясно, че държавата ще отпуска безлимитно финансиране на инвитро процедури, от фондация "Майки за донорството" алармираха – трябва да има ясни правила, защото някои двойки се нуждаят от донорски яйцеклетки, а за това не са предвидени средства.

"Опасностите са, че едно нещо, което няма край и рамки, може да доведе до злоупотреби. Все още не е изготвен новият регламент, защото все още има много работа. Единственото, което ме притеснява, е, че никой не излезе и не каза какво се случва с ин витрото с донорски яйцеклетки. Не бива да се прибързва да има финансиране за него, защото няма достатъчно донори", обясни в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Мариела Куртева, която е председател на фондация "Майки за донорството".

Правила са необходими и защото има вероятност да бъдат използвани 3–4 процедури на дама, която всъщност се нуждае от донорска яйцеклетка, което прави процедурите излишни, а изразходването на средства – напразно.

Същевременно се увеличава броят на семействата, които търсят донорски яйцеклетки – между 50 и 70 хиляди към днешна дата.

"Дължи се на това, че прекалено късно разбират, прекалено късно тръгват по пътя да създават дете", добави Куртева.

А възрастта на жените, които търсят помощ, значително е паднала - днес в донорската програма участват жени на 24–25-годишна възраст.

Източник: dnes.bg